Elins första 8 veckor

Elin har nu hunnit bli nästan åtta veckor gammal! Tiden går fort när man har roligt. Hennes dagar fylls förstås mest av att äta, få ny blöja och sova, det är ju de viktiga sakerna än så länge här i livet! Men en del andra saker har hon också hunnit med under den här tiden.

Elin med ett av sina underbara leenden

Mormor och morfar har faktiskt varit på besök två gånger. Den första gången blev det ett kort besök för att få se det lilla underverket redan när hon bara var sex dagar gammal, och nu senaste helgen stannade de både lördag och söndag i Göteborg för att få njuta lite längre.

Elin tillsammans med mormor Britt-Inger
Morfar Per och Elin i babygymmet

Moster Marika, morbror Jörgen och kusin Molly åkte tåg över dagen till Göteborg när Elin var knappt tre veckor gammal. Molly sa ”lilla lilla bebisen” ett antal gånger och smekte henne på huvudet så fint.

Elin hos kusin Molly och moster Marika

Farmor och farfar och faster Helena väntade med besök tills hon var lite äldre, ungefär tre och en halv vecka. Faster fyllde upp frysen med goda bullar och kakor så att besökare kan bli bjudna på något gott när de kommer!

Elin med farfar Bo och farmor Eva
Elin hos faster Helena

Farbror Ange, faster Carola och kusinerna Annie och Robin valde att semestra på Västkusten v. 33 och kom på besök tre dagar i rad när Elin var fem veckor gammal. Kusinerna gnabbades om vem som skulle få hålla Elin mest, de var jätteduktiga på att hålla henne!

Familjen Mertner tittar på Elin
Ange håller lilla Elin
Robin och Annie vill båda hålla Elin

Många andra har förstås också varit på besök för att få se och mysa med Elin. Hela familjen Brännström kom redan när Elin var fem dagar och de hade tur som lyckades pricka in middagstiden faktiskt! Tant Katarina kom även en fredag på tjejdag och stannade och myste hela dagen! Mamma Johannas jobbarkompis Fabian kom med sambon Nettan och dottern Greta redan andra veckan, och jobbarkompisen Chunzi kom några veckor senare på en eftermiddagsfika. Även föräldralediga kollegan MinJeong med sonen Phillip har varit på fika. Vännerna Pelle och Anette som ska få barn i höst ville förstås också komma och se vad det är de väntar på, och pappa Tobbes cykelvän Max med dottern Moa kom och lekte i parken och träffade oss där över en fika.

Elin den enda gången hon tagit nappen

Familjen Wirland – Sanna, David, Theo och Tage – passade också på att semestra i Göteborg en helg och kom på våffelkalas en söndagkväll. Tyvärr lyckades de pricka in sin tältnatt när det var spöregn, men för övrigt fick de rätt fina sommardagar i stan. Mamma Johannas vän Martina satsade på lyxhotell när hon och familjen semestrade i Göteborg när det var Kulturkalaset, och eftersom pappa Björn ställde ut sina foton i stan blev det en promenad ner till stan för att träffa dem på lördagen. På söndagen kom de sedan på lunch och umgicks lite till.

Mammas vän Veronica kom förbi en kort sväng vid Östra sjukhuset redan på fredagen när Elin bara var fem dagar gammal, och någon vecka senare kom hon förbi med en lasagne till den trötta barnfamiljen som alltså fick en lyxig kvällsmat! Eftersom Gillmors hade storstädning av vinden fick dessutom Elin ett helt flyttlass med kläder från Simon och Olivia! Det var såklart jättesnällt och Elin blev jätteglad!

Ett antal besök på BVC har det har förstås hunnits med. Elins ”tant” heter Pia, men eftersom hon har haft semester har vi även träffat Katarina två gånger. Elin har fått högsta betyg alla gånger hittills, både vad gäller vikt, längd och övriga punkter.

Födelsevikt och -längd: 2705g, 48 cm, huvudomfång 32 cm

  • 9 dagar: 2922 g, huvudomfång 33,5 cm
  • 2 veckor och 2 dagar: 3075g
  • 3 veckor: 3230g, 51,4cm, huvudomfång 34 cm
  • 5 veckor: 3628g, 53 cm, huvudomfång 35,6 cm.
  • 7 veckor: 3866g, 54,5 cm, huvudomfång 36,3 cm.

Elins söta små fötter

Eftersom hon var så liten när hon föddes var det förstås stort fokus på att hon skulle gå upp i vikt ordentligt. Det har hon gjort hela tiden, trots att hon efter nio dagar började kräkas kaskader. Ett tag kom det en kaskadspya varje dag, sedan gjorde hon uppehåll i fem dagar. För tillfället kommer de ungefär varannan dag. Det är förstås otäckt och jobbigt för henne, men så länge hon verkar må bra för övrigt och går upp i vikt ska det inte vara något att oroa sig över. Vi får hoppas att det växer bort så småningom!

Elin i närbild

Pappa Torbjörn var ledig från jobbet i fyra veckor så att hela familjen kunde mysa riktigt ordentligt på sommaren. Det blev en del promenader med glass på Avenyn och på Liseberg och en riktig sommar i Göteborg! Vi var även ute i Skatås och strosade någon gång när det var soligt.

Tobbe ute i Skatas med Elin i vagnen

I början sov Elin väldigt bra i barnvagnen, men efter ett tag började hon vakna efter en stund och sover nu inte så bra i vagnen tyvärr. Vi får hoppas att det är en fas som går över, eftersom mamma Johanna har sett fram emot långa sköna barnvagnspromenader under föräldraledigheten. Däremot verkar sötnosen gilla både att sitta i bärsjal och i babybjörnen.

Johanna med Elin i bärsjal

Vad pysslar man då med för aktiviteter i den här åldern? När pappa är hemma blir det mycket sång och mys med Bruce Springsteen i högtalaren.

Elin och Tobbe myser i sänglampans sken

Mamma brukar istället ordna egna sångstunder, ibland med hjälp av en cd-skiva med barnlåtar. Då blir det både sång och rörelser med armar och ben, och Elin verkar gilla det mer och mer. Många leenden brukar det bli! En favorit har blivit babygymmet som hon fått låna av kusin Molly.

Elin tränar i babygymmet

Hon kan ligga där själv i en halvtimme numera om hon är mätt och utvilad och pilla på sakerna som hänger och bara ligga och titta på alla glada färger, och så titta mot ljuset från fönstret förstås. Det är en favorit! Och bokhyllan är väldigt intressant, alla böcker som har olika färger och självklart är hon redan intresserad av litteratur…

Elin kollar in alla böcker

Det kan även gå att sitta i babysittern en stund, men det har hon inte gjort så mycket än. När det gäller att bada i badbaljan gillar hon själva badet, men absolut inte att komma upp igen! Så tyvärr blir det ingen harmonisk och rofylld aktivitet, eftersom det oftast slutar med att hon är ledsen efteråt, förmodligen för att det är kallt att komma upp.

Elin gråter

Familjen fick låna pappas vän Johans bil i två veckor och det blev en tur till IKEA och en till Backaplan och en trevlig myskväll i Mölnlycke hos Brännströms. Elin verkar bli lugn och sömnig av att åka bil, även om vi än så länge bara har åkt korta turer. Detsamma gäller förresten dammsugarljud som verkar lugnande och sövande på henne!

Elin sover

Den 12:e augusti fyllde Elin 1 månad, det känns häftigt att numera kunna räkna åldern i månader istället för dagar eller veckor! Och hon har även hunnit ha sin första namnsdag den 31:a juli!

Elin och nassarna

Nu har hon även gjort sitt första besök på öppna förskolan på Kåken i det gamla Härlanda fängelse. Hon hade stämt träff med kompisarna Vera, Wilmer och Hugo från föräldragruppen, och deras mammor kom också och umgicks med mamma Johanna. Elin sov rätt länge i babybjörnen, men när hon sedan vaknade blev hon alldeles betagen i alla färger och alla ljud som var där! Det var till och med lite svårt att koncentrera sig på att äta när man är så nyfiken! Dit har hon tänkt gå fler gånger.

Elin är nyfiken på allt

Den senaste veckan var det även återträff med föräldragruppen på MVC så då träffades hela gänget och även några av papporna en gång till. Elin har nu även besökt mammas jobb CBG och charmat alla mammas kollegor! Flera av dem tyckte spontant att Elin liknar sin stilige pappa!

Elin sover hos pappa
Familjen Gelotte