Sommar – 2015

Sent omsider kommer här nu äntligen ord och bild från familjen Gelottes sommar 2015!

Elin och Erik smaskar på jordgubbar i sommarsolen
Elin med försenad midsommarkrans
Erik kollar in grävskoporna vid Östra sjukhuset med bollen i högsta hugg

Denna sommar går väl inte till historien som den bästa vad gäller vädret, men Tobbe och barnen var nöjda med att vara lediga ända till v.33, så att de hann njuta av sol och värme de två sista veckorna i alla fall.

Erik är igång med springcykeln trots regnet

Upplägget i år var att Tobbe, Elin och Erik var lediga i sex veckor, v.28-33, medan Johanna ensam huserade i Göteborg v.30 och 33 för att jobba och sova ostört på nätterna.

Den första lediga helgen bjöd trots allt på soligt och hett sommarväder med trettio grader torsdag-söndag! Vi hängde vid Härlanda tjärn en eller två gånger varje dag, och hade plaskpoolen framme och åt en massa glass. Kvällarna var helt ljuvliga, så vi var på standen sent på fredagskvällen och satt ute och åt och njöt på kvällarna på lördagen och söndagen. Eftersom vår lägenhet är så sval och skön gick det ändå bra att sova.

Elin är redo att bada
Sparka fotboll kan man ju också göra på stranden tycker Erik
Roligt med bilbana på stranden!

Helgen innan dess hade vi hunnit med att cykla och kolla Volvo Ocean Race. Erik var tyvärr rädd för båtarna, men som tur var hade Volvo ställt upp en massa lastbilar och stora maskiner, så han var helt lyrisk. De hade även en liten bilbana där han lekte och körde hur länge som helst, medan Elin hoppade i hoppborgar och lyssnade på Alfons-teater och –sagostund, så det var mycket trevligt. Gratis glass och fika, dessutom. Vi såg alltså inte båtarna, men det var väldigt kul ändå.

Erik åker en Volvo på Volvo Ocean Race
Elin testar att sitta i en Volvolastbil

Vi hade också roligt på en grillkväll med Tobbes jobb i Slottsskogen vid den häftiga och stora lekplatsen Plikta.

Elin uppe på valen på sommaravslutningen med Acorn på Plikta
Elin och Erik snurrar för fullt

En höjdpunkt på sommarlovet var förstås att Elin fyllde 5 år! Se bilder från firandet här

Elin med den fina Frosttårtan

Efter en packningsdag tog vi sedan tåget till Värnamo, där morfar mötte upp med bil för vidare färd till Sävsjö med vår gigantiska packning. Detta var nog vår bästa tågresa hittills! Det var svalt på tåget (inte så varmt ute heller), Elin kunde kolla Ipad utan att må illa, och Erik sov en bra stund.

Fullpackad familj på väg mot sommarsemester. Elin har sin nya häxhatt som solhatt
Tågresa mot Värnamo i egen kupé

Väl framme i Sävsjö blev Elin återigen firad med en massa presenter och tårta ute på altanen. Hon fick bland annat en Frostklänning och lego!

Elin är väldigt nöjd över sina födelsedagspresenter
Tårtkalas i Sävsjö
Elin har byggt upp sitt djursjukhus
Elin i sin Frostklänning

Vi hade fem riktigt sköna och lugna dagar i Sävsjö. Vädret var hyfsat, regn någon dag, annars ungefär 18-20 grader och halvsoligt. Vi var vid Eksjöhofgårdssjön en dag, men det blåste rätt kallt. Tobbe lyckades köpa en billig springcykel till Erik på Blocket, så han cyklade omkring i grannområdet varje dag, runt runt, och kollade varje bil som stod parkerad. En ny fascination blev husvagnar! Det fanns många där, och vi lyckades få gå in och titta i grannens husvagn dessutom. Så efter det ville Erik inte bara kommentera varje bilmärke, utan han skulle även kolla noga om bilarna hade dragkrok så de kunde dra en husvagn! Först kunde han ju peka ut Volvo-bilar, men nu även Saab, Audi och Kia. Detta utvecklades mer och mer hela sommaren, så i skrivande stund kan han alla vanliga bilmärken!

Erik testar nya springcykeln i Sävsjö
Måste titta om det finns dragkrok
Erik kollar bilar på parkeringen. Vissa bilar har ju märket fram så man får ju dubbelkolla

Självklart gillade Erik även att promenera ner till bondgården och kolla traktorerna, så det gjorde vi varje dag också. Det var full action med slåtter, så vi fick se dag för dag hur arbetet fortskred och hur de jobbade. Kossorna och kalvarna var ljummet intressanta.

Erik kollar traktorer in action
Många traktorer!
Johanna, Elin och Erik kollar kalvarna
Erik kollar kalvarna i regnet
Erik kör bilar ute

Vi fick också besök av Martina, Elsa och Alexander en riktigt varm och solig dag, så då åkte plaskpoolen fram i trädgården.

Elin och stora Elsa gungar på svinggungan

Sedan var det dags för Johanna att åka till Göteborg, medan Tobbe och barnen blev skjutsade till Nybro och därefter till Öland. I Nybro hann Elin och Tobbe åka ner till Linneasjön och bada. Elin cyklade med farfar vart de än skulle, eftersom hon ju inte riktigt gillar att åka bil.

Elin ska bada och Tobbe ska simma lite i Linneasjön
Elin och farfar på cykeltur

På Öland fick Elin och Erik äntligen träffa kusinerna Annie och Robin. Det blev full fart hela dagen med de större kusinerna. Elin och Robin hade vattenkrig och det är nog inte svårt att inse att lillkusinen Elin var blötast efter kriget. Samtidigt roade Annie Erik och hjälpte honom att gunga högt på gungan.

Fotboll in action
Erik myser hos Annie
Elin är koncentrerad när hon hoppar boll
Smaskigt med vattenmelon
Elin grillar marshmallows
Kusinerna spelar fotboll

Efter en uppdelad vecka var det sedan dags att sammanstråla i Sävsjö igen. Det blev en regnig helg med mycket inomhusmys och pyssel, något som passar Elin väldigt bra. Det blev framför allt mycket legobyggande denna sommar! En kväll passade faktiskt Tobbe och Johanna på att åka på bio i Vetlanda och äta på restaurang där! Man måste ju ta tillfället i akt när man har möjlighet till barnvakt.

Alla blev involverade i legobyggandet
Mormor och Erik bygger legobil. Lägg märke till de nya skrivbordsunderläggen från filmerna ”Frost” respektive ”Bilar”.
Erik är uppstassad i förkläde inför baket
Morfar och Elin vid rutschkanan
Erik testar att springcykla nerför slänten
En lekfull Erik

Eftersom det fortsatte vara väldigt regnigt väder åkte vi sedan till Familjebadet i Sävsjö två dagar. Helt underbart med 30 grader i luften och vattnet!

Utanför Familjebadet i Sävsjö
Elin på hängbron vid Sockerklaras lekplats. Jo, det regnade på vägen dit…

Det var väldigt roligt när familjen Clair också kom till Sävsjö och spelade spel, byggde lego och lekte med Eriks bilar.

Molly och Elin har likadana tröjor
Alla skrattar åt nya favoritfilmen ”Big Hero 6” – Tobbe, Erik, Marika, Molly och Elin
Molly och Elin får hjälp av Erik när de spelar spel

Till slut var det så dags för den stora gemensamma bilresan till tjocka släkten i Uppland! Två bilar gav sig av från Sävsjö mot Uppsala. De första 4 milen till Eksjö tog en och en halv timme, inklusive två spyor och en lunch klockan 10 på morgonen, allt initierat av familjen Gelotte. Resten av resan gick bättre, men visst var det tufft att vara på resa i åtta timmar!

Jörgen och Britt-Inger pausar i Eksjö
Det var bara Elin och Erik som var sugna på lunch kl 10 på morgonen
Erik hoppar vid rastplatsen
Molly hoppar vid rastplatsen

Det blev en intensiv helg då vi hann träffa Johannas två fastrar med familjer, mormor Sylvia, farbröder Lennart och Mats med familjer och morbror Bosse med familj hemma hos kusin Micke. Vi bodde på vårt trevliga stammishotell Scandic i Uppsala. Bilfärden hem gick bra för Erik, han sov stora delar av resan, och Tobbe och Elin hade det ganska lugnt och skönt på tåg tillbaka till Sävsjö.

Anders och Peter hoppar från gungorna
Johanna, Marika och Mormor Sylvia
Johanna, Elin, Erik, Marika och Molly med gammelmormor Sylvia
Smarrig grillmiddag hos Lennart och Inger
Smarrig grillmiddag hos Lennart och Inger från andra hållet
Elin och Molly med Pelle Svanslös och Maja Gräddnos i Uppsala
Erik kör glatt bil på Pelle Svanslös-lekplatsen i Uppsala
Tänk att Pelle Svanslös hade en bil på sin lekplats!
Elin, Elin, Sara, Molly, Erik mfl undersöker vattnet i Uppsala

Vi spenderade ytterligare fyra sköna dagar i Sävsjö med riktigt fint sommarväder, även om det inte var så varmt. Vi passade på att bada i sjön och njuta av lugn och ro.

Tobbe sprang och Elin cyklade till sjön i Sävsjö
Läskig fikastund vid sjön i Sävsjö
Tobbe och Erik vid Eksjöhofgårdssjön
Erik plaskar i Eksjöhofgårdssjön
Elin och Tobbe poserar i Eksjöhofgårdssjön
Erik plaskar med fötterna på bryggan

Familjen skildes åt redan på torsdagskvällen, så att Johanna fick en långhelg i Göteborg. Hon passade på att ha lite tjejhelg med Martina med bland annat en utflykt till Styrsö i södra skärgården.

Havsutsikt på Styrsö
Martina och Johanna tar en selfie på Styrsö
Vacker eftermiddagssol på Styrsö

Tobbe, farfar, farmor och barnen åkte till en bondgård utanför Nybro där det fanns kor och grisar. Ingen ville dock bada med grisarna i leran… Sedan bar det av mot Öland igen och sol och bad vid Gärdslösa strand. Tobbe tog skrindan ner till havet så att de kunde leka i sanden (och fika förstås). Kvällarna var nu väldigt härliga så det blev flera sköna kvällspromenader med farmor och farfar runt ängen i Gärdslösa. Höjdpunkten för Erik var kanske att åka på traktormuseet och se 92 traktorer (enligt Elins beräkningar).

Elin, Erik och farmor kollar på grisarna
Häftigt att få testa att sitta i en traktor på bondgården.
Erik och Elin i skrindan på väg ner till havet i Gärdslösa
Båda somnade i skrindan efter att ha badat vid Gärdslösa strand
Farmor och Elin ute på promenad i Gärdslösa
Erik cyklar i det vackra ljuset ner mot havet
Erik blir jagad av Elin när han cyklar och farmor hamnar på efterkälken
Erik kollar fascinerat på traktorerna på traktormuseet.

Johanna åkte till Nybro på torsdagskvällen för att hjälpa familjen och den stora packningen hem. På fredagen när det var kanonväder ville Elin åka till badhuset i Nybro för att visa upp sina nya färdigheter, eftersom hon under sommaren har blivit riktigt modig och vild i vattnet och doppar huvudet och kan vara riktigt länge under vattnet. Vi var ensamma där, så det var lugnt och skönt, och 32 grader inomhus…

Elin har lärt sig doppa huvudet
Erik i Nybro simhall
Erik, Johanna och Elin försöker stoppa vattnet i Nybro simhall

Vi åkte hem från Nybro på lördagsmorgonen innan det hann bli alltför varmt. På eftermiddagen hann vi hänga på stranden vid Härlanda tjärn, och det var skönt att ha söndagen hemma innan det var dags för jobb och förskola igen. Det fina sommarvädret höll i sig ytterligare två veckor!

På tåget hem efter sommarlovet
Erik vid Härlanda tjärn
Elin med badringen i Härlanda tjärn
Elin njuter efter badet på stranden
Johanna och Erik i Härlanda tjärn
Erik älskar att bli snurrad i vattnet

Det gick bra att komma tillbaka till Pärlan efter sommarlovet. Nu går Erik med de stora barnen som kallas Saltpärlorna, och sover inte middag på dagarna. Detta har gjort att han somnar vid 19-tiden på kvällarna, vilket är helt fantastiskt för föräldrarna! Vi hade förstås längtat efter Liseberg, och framför allt ville Erik (och även Elin) åka Farfars bilar!

Elin doppar huvudet i badkaret
Dax för Erik att ta körkort för Farfars bilar på Liseberg
Frågan är om man inte bör titta på vägen/rälsen för att faktiskt få körkort??
Tillsammans med Elin kanske det ändå kan gå lite bättre att få körkort för Farfars bilar
Elin åker den stora rutchkanan på Liseberg