Sommar 2019

Här kommer lite ord och bild om familjen Gelottes sommar 2019.

En sommarfin Elin
Erik mannekängar när sommarkläderna plockas fram ur garderoben
Elin och Erik vid Delsjön

Redan på Nationaldagen den 6:e juni fick vi känna på rejäl sommarhetta, och just denna dag skulle vi spendera på tåget till Stockholm. Vi fick i alla fall en fin sommarkväll vid Mälaren med familjen Mertner.

Grillmiddag hos Mertners på Nationaldagen
Johanna, Ange, Elin och Annie kollar utsikten över Mälaren
Johanna och Elin njuter i kvällssolen

Dagen efter gick vi på Skansen i sol och värme. Barnen tyckte att det var väldigt mysigt att kolla på alla djur, så vi traskade omkring i många timmar och försökte se så mycket som möjligt.

Elin och Erik kollar lemurer på Skansen
Lemurer på Skansen
Krokodiler på Skansen
Utsikt från Skansen
Svalkande glass på Skansen i hettan
Vi åkte Djurgårdsfärjan på väg hem
Elin tar kvällsdopp i Mälaren
Elin och Annie

Lördagen den 8:e juni var det dags för bröllop mellan Johannas kusin Jocke och hans Ida-Marie i Uppsala. De vigdes utomhus, så allt blev väldigt romantiskt i grönskan och solen. Vi tackar förstås familjen Mertner som var barnvakt, så att vi hade möjlighet att gå på detta barnfria bröllop!

Sundqvist-klanen övar på sånguppträdandet
Marika och Johanna före bröllopet
På väg till utomhusvigseln!
Brudparet kommer gående i grönskan
Romantisk vigsel

Veckan efter var det dags för skolavslutning. För första gången hade Elin och Erik skolavslutning samtidigt nu när de går i samma skola. Mormor och morfar kom också till Göteborg, så vi vuxna fick sedan dela upp oss när det var dags för fika i respektive klass. Även om barnen sedan fick gå på fritids i ett par veckor ytterligare så började ändå sommarlovskänslan infinna sig redan då.

Erik och Elin på skolavslutningen

Vi frågade barnen vad de ville göra på sommarlovet och fick samma svar som förra året: äta glass varenda dag! Så mycket glass på olika platser och i olika väder blev det!

Glass med mormor

Det blev ett besök på Universeum dagen efter skolavslutningen. Erik tittade orädd på ormarna, men däremot blev VR-upplevelsen lite läskigare!

Erik kollar ormarna
Elin testar Virtual Reality
Erik kollar VR
Nu börjar det bli läskigt…

Midsommar firades i Mölnlycke hos familjen Brännström. Elin cyklade både dit, hem och även ner till dansen, så det blev nästan tre mil för henne den dagen! Det blev en tradionell dag med sillunch, jordgubbar, dans runt stången och grillning på kvällen. Vädret var lite varierande som vanligt, men vi klarade oss från regnskurar när det var dags för utomhusaktiviteterna.

Elin och Erik med sina hemmagjorda midsommarkransar
Midsommarlunch hos Brännströms
Familjen Gelotte på midsommar i Mölnlycke
Johanna och barnen dansar runt stången

När det äntligen var dags för sommarlov på riktigt, tog Tobbe och barnen tåget till Nybro och vidare till Öland medan Johanna stannade i Göteborg en vecka och jobbade. I Nybro passade de på att gå till simhallen och bada, och de passade även på att åka på älgsafari och bada i Linneasjön.

Elin och Erik fick till och med klappa älgarna
Tobbe och Elin i Linneasjön

Tobbe lämnade barnen en vecka själva hos farmor, farfar och faster så att Tobbe och Johanna kunde få lite egentid tillsammans hemma i Göteborg. Det blev bland annat lite filthäng i Botaniska trädgården, middag ute på restaurang och mycket filmmys hemma.

Efter dessa lugna dagar åkte Tobbe och hämtade barnen igen, och hela familjen Gelotte sammanstrålade i Ystad två dagar före Elins födelsedag. Det blev strandhäng på eftermiddagarna och kvällarna, men det var blåsigt och inte speciellt varmt i vattnet. Dagen före Elins födelsedag åkte vi till Malmö och såg inspelningen av Sommarlov när Hasse Andersson var med som artist. Mer om Elins 9-årsfirande kan du se här

Elin ska ta kvällsbad i Ystad
Elin springer på stranden i Ystad
Erik badar i Ystad
Elin och Erik framför Sommarlovskojan
Elin och Johanna med ballonger på Sommarlov
Hasse Andersson var artist på Sommarlov
Pausunderhållningpå Sommarlov
Sommarskuggan! (som alltså var Hasse Andersson detta år!)
Elin ska bada i Ystad
Erik, Marika, Jörgen, Elin och Molly på stranden
Lite blåsigt, tycker Elin och Molly
Erik på stranden i Ystad
Elin har fått ett kattkort på födelsedagen

Efter detta åkte vi hem till Göteborg för en hemestervecka i Göteborg. Det blev en lugn vecka med besök på bibblan och häng vid Härlanda tjärn, men också en mysig kanotutflykt på Delsjön och besök på Liseberg för Erik och Tobbe.

Erik är sugen på att bada
Det finns visst hajar i Härlanda tjärn 1
Elin och Tobbe körde simträning med våtdräkt
Glass på stranden vid Härlanda tjärn
Sugna på att paddla kanot i Delsjön
Tobbe och Erik paddlar
Tjusiga omgivningar under paddelturen
Elin och Erik tar paus från kanotpaddlingen
Elin testar att bada med flytväst
Erik testar en ny karusell på Liseberg
Erik kör Farfars bilar
Erik fick en stor glass i värmen

Mormor och morfar kom också och sov en natt på sin väg upp till Uppland, så det blev en mysig grillkväll med dem.

Tobbe, Per och Erik grillar
Jordgubbsefterrätt med mormor och morfar

Så var det äntligen dags för en spännande husbilssemester med farbror Mackes husbil! Vi packade in oss i husbilen i Nybro, och påbörjade sedan vår låånga resa – ca 1,5 timme ner till Ronneby havscamping. Barnen tyckte att det var långt, men resan gick ändå bra.

Dags att packa husbilen
Häftigt att få åka på husbilssemester!

Det var lite krångligt att ställa husbilen så att den stod plant. Till slut lyckades vi, även om vi inte kunde ställa den på det håll som vi hade velat med tanke på hur vi ville ställa utemöblerna. Vi fick i alla fall en perfekt plats med havsutsikt och väldigt nära ner till den lilla stranden!

Pysselstund på Ronneby havscamping
Elin och Erik på stranden på Ronneby havscamping

Elin ville förstås bada på direkten, även om det inte var supervarmt eller soligt. På kvällen blev det förstås grillning, ett måste när man lever campingliv!

Elin vill ta kvällsdopp…
…och får med sig Tobbe…

Visst tog det ett tag att vänja sig vid att det är rätt trångt i en husbil, att man bara kan vara en därinne åt gången som letar efter sina grejer, men vi vande oss ändå ganska snabbt. Barnen tyckte att det var supermysigt att fälla ner sängen och mysa däruppe.

Elin och Erik på den nerfällbara sängen

Första morgonen regnade det lite grann. Vi hade planerat att åka på en utflykt, men eftersom Elin var lite hängig vågade vi inte riskera illamående i husbilen, så hon och Tobbe stannade i husbilen och myste på förmiddagen medan Johanna och Erik vandrade ut över bron till Torkö.

Erik vid lagunen på Torkö

Det fanns även en rolig lekplats på campingen, och det kom en trollkarl och en gycklare och hade show på eftermiddagen. På kvällen lyxade vi till det med pizza från campingens restaurang.

Elin och Erik hoppar på lekplatsen på Ronneby havscamping

Nästa dag tog vi det lugnt på förmiddagen, innan det var dags att tömma/fylla på vatten och åka vidare till nästa camping. På vägen stannade vi på Kreativum i Karlshamn, och eftersom barnen tyckte att det var så spännande med alla experiment och vetenskap stannade vi där ganska många timmar.

Vattenpåfyllning av husbilen
Bekväm färd i husbilen
Blir de blöta i fontänen på Kreativum i Karlshamn?
Elin och Erik åker flotte på Kreativum
Elin testar att klä in sig i en gigantisk såpbubbla

Vi kom alltså fram ganska sent på kvällen till Hälleviks camping nära Sölvesborg. Det blev lite kaos när det redan stod en husvagn på vår plats, men till slut lyckades de vaska fram en annan plats till oss så vi kunde få i oss lite korv och gå och lägga oss. Barnen var lite besvikna eftersom vi hade fått platsen längst från havet, men egentligen var det inte så långt att gå ner till stranden.

När vi vaknade på morgonen var det jättedisigt (men varmt) och borta vid skogen nere vid havet såg det ut som en regnskog, det var dimmor som såg helt fuktiga ut! Vi gick ner och utforskade stränderna, och hängde sedan på stranden samt fotbollsplanerna som fanns bredvid campingen. Mjällby hade sin ”Strandvallen” precis bredvid campingen faktiskt.

Elin och Erik i diset i Hällevik
Fika på stranden i Hällevik
Erik roar sig på stranden
Ganska plaskigt
Syskonmys
Middagsdags vid husbilen i Hällevik

Dagen därpå hade vi ännu en lugn förmiddag i det fina vädret, och vi hade bestämt oss för att det var så pass trevligt att campa att vi skulle bo ännu en natt i husbilen. Vi bestämde oss för att åka ner till Simrishamn, så att Johanna och barnen sedan skulle få en kort tågresa till Ystad därifrån. Tobbe skulle sedan själv köra tillbaka husbilen till Nybro, och därefter åka till Göteborg och jobba en vecka.

Vi bestämde oss för att pausa i Åhus på vår väg ner till Simrishamn och använde oss av husbilens GPS för att spara på mobilernas batteri (eftersom vi skulle stå på en ställplats utan el följande dygn). Detta var ett misstag, eftersom den verkade rekommendera små traktorvägar om det var den närmaste vägen. Så till slut försökte den få in oss på en väg där motorfordon var förbjudna, och vi fick vända. Det tog väldigt lång tid att ta sig till Åhus! Men väl där åt vi god pizza på en pizzeria som blivit utsedd till ”Kristianstads bästa pizzeria” förra året (hur nu det gick till) och promenerade vid deras lilla hamngata.

Skön paus i Åhus

När vi väl kom fram till Tobisviks camping i Simrishamn hade de precis fått ett återbud, så vi fick en riktig plats på campingen med el trots allt! Vilken lyx!

Lite grillat utanför husbilen
Elin och Erik kollar Sommarlov på TV i husbilen

Stranden var jättefin, men oj vilka höga vågor! Barnen blev helt översköljda när de badade med Tobbe, men de tyckte att det var jättekul. På natten dånade vinden så det var lite svårt att sova.

Vi var väldigt nöjda med vår husbilssemester och tackar Macke och Ulrika för lånet av husbilen! Erik vill gärna köpa husbil säger han. Det var intressant att se hur livet går till på campingar, det är verkligen en speciell kultur!

Fint på stranden i Simrishamn
Tobbe och barnen kollar in vågorna
Självklart glass även här!
Elin och Tobbe leker i vågorna
Tobbe och Erik laddar för ett äventyrligt bad
Badarna

Sedan tog alltså Johanna och barnen tåget den korta biten till Ystad medan Tobbe fick det roliga uppdraget att köra tillbaka husbilen till Nybro och städa den. I Ystad blev det förstås häng på stranden.

Elin ska bada i Ystad
Tjihoo
Erik roar sig på annat sätt
Strandhäng i Ystad
Kusinerna på stranden
Elin har fått med sig Erik ner i vattnet

Vi hade några mysiga dagar i Ystad, då vi bland annat spelade minigolf.

Ännu mera glass!
Elin och Molly spelar minigolf i Ystad
Erik spelar minigolf för sig själv
På stranden vid Saltan i Ystad

En av dagarna åkte vi guidad tur med veteranbrandbil.

Dags att åka brandbil i Ystad
Kusinerna åker brandbil i Ystad
En av dagarna lockade de i Marika i havet också!
Molly, Elin, mormor och morfar äter grillad korv på kolonin

Elin fick ha en shoppingdag i Malmö med familjen Clair, och hon sa efteråt ”det är såå roligt att shoppa”.

Elin och Molly på shoppingtur i Malmö

Under tiden åkte Erik med mamma, mormor och morfar till Ystads djurpark. Det var väldigt fint med stora öppna fält, och där fanns kameler, zebror, antiloper, myskoxar, sköldpaddor och kanske den sötaste av dem alla: en helt nyfödd strutsunge som vaktades hårt av strutspappan.

På Ystads djurpark
Erik kollar kamelerna
Kamelerna springer
Erik framför zebrorna på Ystads djurpark
Strutsmamman med den nyfödda strutsungen
Strutspappan vaktar ungen
Erik framför den stora sköldpaddan
Erik går vildmarksstigen ute på fälten i Ystads djurpark
Erik trivs med getterna

Vi lyxade också till det med middag på Pinchos, där Erik drack en galet stor glassdrink! Detta är nog barnens nya favoritrestaurang.

Erik dricker sin enorma glassdrink på Pinchos
Middagen beställd i appen

Johanna åkte sedan med barnen till Alvesta, för att möta Tobbe som sedan tog dem vidare till Nybro, medan Johanna åkte hem till Göteborg för en jobbvecka. Familjen Clair åkte med på tåget till Älmhult faktiskt, så det blev en trevlig resa.

Nuförtiden är tågresorna ganska behagliga

På andra vändan till Nybro och Öland fick barnen givetvis bada i Nybro simhall men även klättra upp för Svartbäcksmålabacken och njuta av utsikten. Vi passade på att åka till Rismålagöl och bada då Linneasjön fått dåliga värden. Därefter bar det iväg mot Öland men då det inte fanns något cykelställ fick Tobbe cykla till Öland och fick då njuta av den härliga cykelfärjan från Kalmar till Färjestaden med en härlig utsikt från båten.

Erik och Elin vilar ut sig på toppen av Svartbäcksmålabacken
Först hoppar Elin i vattnet i Rismålagöl…
…och sedan Erik!
Tobbe på väg mot Öland

På Öland blev det som vanligt en klassisk skrindatur ner till havet och i år blev det dessutom ovanligt mycket brädspel där spelet Sequence var väldigt populärt.

Erik och Elin i skrindan på väg till havet
Tobbe och barnen njuter vid Gärdslösa strand
Här spelas det Sequence

Barnen fick sedan vara hemma i två dygn, och hann gå på kalas och sova över med kompisar! Sedan var det dags att spendera sista sommarlovsveckan i Ystad. Första kvällen blev det bad och häng på stranden, men resten av veckan bjöd på ganska blandat väder med en del regn också faktiskt.

Elin gillar att bada i vågorna i Ystad
Hyfsat blåsigt
Jörgen och Erik tävlar

Vi hängde på kolonin, åt lunch på Pinchos och åkte den långa rundan med Lilla Tåget (därefter också korta rundan, faktiskt) med guidad tur ut till Sandskogen och Saltsjöbaden.

Jörgen plockar plommon på kolonin
Elin hoppar studsmatta på kolonin
Sommarens kallaste glasstund i hamnen i Ystad
Mys på kolonin i regnet
Lunch på Pinchos i Ystad
Elin och Erik ska åka långa rundan med Lilla Tåget i Ystad
Molly och Elin åker vid havet
Erik och Jörgen myser
Smaskens på Glassmakeriet i Ystad

Till slut var det dags att avsluta sommarlovet, vänja sig av att äta glass varje dag, och börjar ettan respektive trean! Det nya för hösten är att Erik ska testa hur det är att träna ishockey. Han är väldigt laddad än så länge, och lyckades köpa nästan all utrustning billigt på en loppis.

Erik i hockeymundering