Höst, jul – 2013

Här kommer en uppdatering på familjen Gelottes höst och så lite ord och bild om vårt julfirande!

Erik vid en höstvacker Härlanda tjärn
Erik och Tobbe njuter av höstens föräldraledighet vid Härlanda tjärn

Oktober var en ganska hektisk månad. Efter Eriks födelsedagsfirande bestämde sig Elin och Erik för att vila upp sig på solsemester på Kanarieöarna, och de bjöd med sig föräldralediga pappa, farmor och faster Helena som sällskap medan mamma fick vara hemma och jobba.

Elin smaskar på en stor chokladglass på stranden i Playa del Inglés
Erik verkar trivas i sanden på Gran Canaria

Själva resan var förstås jobbig, för vilken 3-åring eller 1-åring gillar att sitta stilla på ett flygplan i 5,5 timmar?? Semestern blev i alla fall lyckad, alla blev nöjda på sitt sätt och turades om att få tid till sina egna intressen. Farmor och faster fick sol och avkoppling, barnen fick bad, glass och strandlek och Tobbe fick mycket träning. Under tiden fick mamma Johanna passa på att sova, träna, umgås och jobba hemma i Sverige.

Tobbe njuter av ett cykelpass upp mot Ayagaures
Helena och Erik slappar i kvällssolen

Bara några dagar efter att semesterresenärerna hade kommit hem var det dags för nästa flygresa, denna gång till Uppland till gammelmormor Sylvias 90-årskalas. Det blev god mat, tårta och mycket släkt och kusinerna Molly och Elin passade på att leka med sina jämnåriga sysslingar Sara och Elin. Dagen efter passade vi på att åka till Örbyhus och träffa gammelfarmor Inga-Britt och dessutom åkte vi även hem till gammelmormor Sylvia på ännu mera tårta och vackert pianospel. På lördagen blev det även släktkalas med Johannas fastrar och farbröder hemma hos faster Agneta i Uppsala. Elin och Erik tyckte att det var spännande att bo på barnvänliga Scandic hotell i tre nätter, och vi blev ganska välkända där eftersom vi var uppe tidigt på morgonen i lobbyn och värmde välling till Elin och var uppe sent på kvällarna i lekrummet så att Erik skulle få leka av sig efter allt stillasittande på släktmiddagar och bilåkning.

Gammelmormor Sylvia på sin 90-årsdag
Pianospelande kusiner hemma hos gammelmormor

November blev tyvärr en sjuk historia, ungefär som maj i våras. Tobbe var risig redan när vi var i Uppland, och sedan blev även Erik och Johanna sjuka i omgångar. Det var en oerhört brutal och långdragen förkylning, och Elin var faktiskt återigen den enda som höll sig frisk!

Elin och pappa övar på bokstaven A på Fars Dag
Elin kan skriva sitt namn!
Erik har börjat klättra upp på parkeringshuset
Erik gillar att läsa böcker

Fina porträtt blev det i alla fall på både Elin och Erik!

Elin fick ta kort på förskolan
Glatt porträtt på Erik 1 år

Vi var väldigt glada när det äntligen blev december och vi blev hyfsat friska igen. Vi gick på Jul på Liseberg och fick ordentlig julstämning med pepparkaksbak.

Elin såg en snöig gran på Liseberg!
Johanna, Elin och Erik på ett juligt Liseberg
Tobbe och Elin bakar pepparkakor

Efter att ha skjutit upp besöket två helger pga sjukdom kunde vi till slut äntligen åka till Martina och familjen Ringefelt i Jönköping första helgen i advent. Elin och Elsa lekte bra på en gång, och Erik och Alexander turades om med leksakerna. Så fort Erik började leka med något kom Alexander och tog den, men då tog Erik glatt något annat och så kom Alexander och ville ha den också, och så där höll det på. Men båda var rätt glada och nöjda ändå, det är ju inte så lätt att vara socialt bevandrad när man bara är 1 år!

Elsa och Elin på första advent
Erik och Alexander letar leksaker
Björn läser för Erik och Alexander
Elsa och Elin smaskar våfflor efter en tipspromenad
Johanna med Alexander och Erik i knät

Andra helgen i december var fullspäckad. Stormen Sven drog in och skapade snökaos, och mormor och morfar som skulle komma på fredagen snöade in på vägen och satt fast i kö ett bra tag innan de äntligen kunde komma fram. Johanna var på julfest med jobbet på fredagskvällen och åt julbord. Sedan var det dags för gymnastikavslutning för Elin på lördagen. Vi åkte alla till Angereds sporthall och eftersom Elins bästis Elsa också var med deltog Elin glatt i uppvisningen med både dans och redskapsbana.

Elin hoppar från plinten
Elin går balansgång

På kvällen var mormor och morfar barnvakt när Johanna och Tobbe var på julfest med Tobbes jobb i Onsala Herrgård och åt ännu ett julbord. På söndagen den andra advent var det återigen snökaos, så mormor och morfar stannade en extra natt för att slippa hamna i fler bilköer. De fick dock vila upp sig lite på eftermiddagen när vi var på julträff med föräldragruppen. Elin hann med pulkaåkning både på lördagen och söndagen med mormor och morfar.

Morfar och Elin var snabba ut med pulkan när det faktiskt kom snö i Göteborg!

Luciahelgen var det så dags för vårt första julfirande i Sävsjö. Vi åkte dit torsdag till söndag och kunde faktiskt leka lite i snöhögarna och göra en fin snölykta de första dagarna innan den sista snön regnade bort. På fredagskvällen skulle familjen Clair komma från Ystad för att delta i firandet, men pga magsjuka fick de tyvärr ställa in. Så Johanna och Tobbe passade istället på att ha barnvakt och gick på bio och såg ”Hobbit” i Sävsjö! Inga internetbokningar eller platsbiljtter där inte!

Elin och Tobbe har byggt en tjusig snölykta i Sävsjö
Erik är nyfiken på Sävsjögranen…

På lördagen var det ”julafton” med julmat, tomte och julklappar. Morfar tog på sig tomteluva och tomterock och Elin var jätteglad och sa ”morfar är utklädd”. Hon var väldigt uppspelt och hjälpte glatt till att dela ut alla fina julklappar. Erik tyckte också det var roligt när vi väl började öppna några av hans klappar så han kunde få leka med dem. Vi hade en väldigt mysig dag, men visst var det trist att familjen Clair missade hela kalaset!

Elin, morfar och Erik på ”julafton” framför granen
Elin hjälper glatt ”tomten” att dela ut julklappar
Johanna, Elin och Erik öppnar julklappar
Elin bakar pepparkakor i Sävsjö

Tobbe, Elin och Erik inledde sitt långa jullov och åkte direkt till Nybro från Sävsjö. Johanna åkte istället tillbaka till Göteborg för att jobba, träna och sova en vecka till innan det var dags för den ”riktiga” julen i Nybro. Hon tog ledigt den 23:e december och fick på så sätt nästan en hel vecka i Nybro, men åkte sedan fram och tillbaka för att jobba alla mellandagar i Göteborg.

Macke ritar med Elin och Erik
Helena och Elin bakar pepparkakor

Den 23:e december blev det förstås traditionell uppesittarkväll hos faster Helena. Elin åt gärna Helenas fudgekakor, och även Erik fick smaka på mamma Johannas favoriter bland julgodiset! Både Johanna, Elin och Helena vann faktiskt nya lotter på Bingolotto!

Johanna, Elin, Erik och Annie på uppesittarkvällen hemma hos Helena
Macke, Ange och Robin är coola på uppesittarkvällen

Så var det då dags för julafton. 18 personer åt julbord och klämde in sig framför Kalle Anka, fast Elvins och Eriks föräldrar hann förstås inte se så mycket utan fick jaga runt på 1-åringarna mest hela tiden istället. Sex barn var förväntansfulla och stod och väntade på tomten och knackade på rutan och ropade efter honom. Nåja, Erik och Elvin förstod kanske inte riktigt vad som var på gång, men de lekte glatt med allt pynt, allt julgodis och sprang upp och ner i trapporna.

Erik har hittat en ischoklad medan alla kollar på Kalle Anka

Tomten var snäll och mild och kom med många fina julklappar, och Elin blev överförtjust när hon öppnade paketet som innehöll en resväska. ”Precis en sådan som jag har önskat mig!” utropade hon flera gånger och packade glatt ner alla julklappar i den och drog sedan omkring på både sin och Eriks resväska resten av jullovet. Hon var jätteduktig på hemresan och släpade på sin tunga resväska och kämpade och hade full koll på vad som var nerpackat när hon skulle leta efter något på tåget.

Elin och Robin väntar på tomten vid fönstret
Ange, Emil, Robin och Elin väntar förväntansfullt på tomten
Elin får paket av tomten
Erik får paket av tomten i mammas famn
Erik är glad över sin julklappsbil
”Precis en sån som jag har önskat mig!” säger Elin om sin resväska

Det är inte lätt att fånga Elin och Erik på samma kort, så det var en pärs att fota årets julkort! Erik var tomtenisse och Elin var pepparkaksgumma och här se ni resultatet:

Erik passar på att smaka på julgranskulan
Elin visar Erik lite julpynt
Erik leker med julgranskulan och busar med Elin

Andra mysiga aktiviteter på jullovet var besök i badhuset och bowling. Johanna och Tobbe passade dessutom på att gå på bio både i Kalmar och i Nybro.

Elin och Annie i badhuset i Nybro
Erik gillar att bada
Tobbe och Erik är glada i Nybros badhus
Macke hjälper Elin att bowla
Elin och Robin bakar chokladbollar

Vi kan väl också nämna att Erik inte går själv riktigt än, men om man sätter sig på golvet kan han gå några steg mellan oss så det kommer väl så småningom! Han går några steg allt oftare på eget initiativ dessutom.

Erik går till mamma

Nu önskar vi alla Gott Nytt År 2014!

Familjen Gelotte julen 2013