Sommar – 2013

Oj oj, vilken härlig sommar vi har haft! Sommaren 2013 präglades av lång ledighet tillsammans hela familjen och så vackert sommarväder förstås! Eftersom det fanns möjlighet bestämde vi oss för att vara lediga tillsammans ovanligt länge denna sommar. Johanna var ju föräldraledig och skulle lämna över stafettpinnen till Tobbe, så därför räckte det att en tog semester åt gången medan den andra var föräldraledig.

Det kändes ju nästan som att sommaren började redan i maj, med tanke på vädret. I juni var det en tillfällig dipp runt midsommar och så en period i augusti, men för övrigt har det varit soligt och varmt mest hela tiden. Vi hängde vid Härlanda tjärn och på uteplatsen så mycket vi kunde. Elin gillar verkligen att bada, fast inte doppa huvudet! Familjen Gunnarsson var i Göteborg en helg och passade på att komma och se hur vi bor på fredagskvällen. På lördagen hängde Tobbe och Elin med dem på Liseberg i några timmar, innan det var dags för den årliga gårdsfesten på Träringen.

Erik är lite konfunderad när han känner på vattnet i tjärnen
Elin åker karusell på Liseberg medan Fredrik, Albin och Noel tittar på
Elin och Elin på gårdsfesten

Midsommar firade vi även detta år i Mölnlycke med familjen Brännström. Efter tropisk hetta och fint väder dagen före och på morgonen dök det sedan upp en del rejäla regnskurar på eftermiddagen. Vi hade i alla fall väldigt trevligt och Elin lyckades klämma två isglassar vid midsommardansen, hon fick Eriks också…

Tobbe, Elin och Erik busar framför midsommarstången
Magnus, Erik, Johanna och Elin på midsommar

Sista helgen i juni var Tobbe på Johans svensexa på Marstrand, så då kom mormor och morfar och hjälpte till att roa Elin och Erik.

Mormor och morfar gungar Elin och Erik
Elin och morfar leker med lera medan Erik och mormor tittar på

Tobbe fick semester den 2:a juli, och vi började med att spendera en och en halv vecka här hemma i Göteborg. Farmor och farfar kom på besök en långhelg. Vi var bortbjudna på middag på fredagskvällen så då var de barnvakt åt Elin och allt hade gått bra, trots att farmor inte kunde sjunga de godnattsånger som Elin är van vid. Resten av helgen var vi ute i solen och njöt av att vara utomhus, Elin cyklade på den blå cykel med stödhjul som hon ärvt av kusin Robin, vi var nere vid sjön och badade och så grillade vi på vår uteplats. På måndagen var vi på Liseberg, och Elin fick åka några olika karuseller. På kvällen sjöng Eva och Bosse allsång med ”Lotta på Liseberg”, en present som Eva fick när hon fyllde 70 år. De fick bra platser på femte raden närmast gången, så de syntes många gånger i TV!

Farmor, farfar, Elin, Erik och Johanna på Liseberg

Vi lyckades också planera in några timmar på stranden med Pelle, Anette och Freja innan det var dags för det stora packningsracet. Det blev totalt två stora ryggsäckar, två vanliga ryggsäckar, två paraplysulkys och två barn… Det är ju nästan maxgränsen när man ska åka tåg mellan alla ställen under sommaren!

Onsdagen den 10:e juli var det så dags att åka mot Småland och vår långa sommarturné. Vi började med två veckor i Sävsjö hos mormor och morfar, och trots sommarvärmen var tågen dit hyfsat svala så resan gick riktigt bra.

Elin i slalombacken i Sävsjö
Johanna i slottsruinen i Sävsjö

Redan på torsdagen åkte vi ner till Eksjöhofgårdssjön och badade, för man kunde ju aldrig veta hur länge det vackra vädret skulle hålla i sig. Det är en väldigt fin och barnvänlig badplats, med lekplats och till och med hopptorn som Tobbe testade!

Tobbe hoppar från hopptornet
Erik badar med pappa i Eksjöhofgårdssjön

Fredagen den 12:e juli fyllde Elin 3 år! Då blev det släktkalas med skönsång, presenter och vattenmelon! Du kan läsa Elins 3-årsberättelse här.

Familjen Gelotte på Elins 3-årsdag

På helgen var även familjen Clair i Sävsjö, så på lördagen åkte vi alla ner till sjön och njöt av sol och bad. På söndagen gjorde vi en utflykt i skogen, vi plockade skogssmultron och fikade vid ett vindskydd.

Elin och mormor i Eksjöhofgårdssjön
Jörgen grillar hamburgare
Elin med ett smultronstrå
I smultronskogen
Mysig skogspromenad i Sävsjö

Följande vecka besökte vi biblioteket flera gånger, åkte en eftermiddag till familjen Ringefelt i Jönköping, njöt av mycket sol och bad, lek på olika lekplatser, häng i trädgården och grillning.

Marika läser för Molly och Elin på bibblan i Sävsjö (där Johanna har sommarjobbat)
Erik plaskar i Eksjöhofgårdssjön
Tobbe läser för Elin, Erik, Elsa och Alexander hemma hos familjen Ringefelt

På lördagen åkte vi till Åryd utanför Växjö, där Ulf och Janet bjöd in till garden party för hela släkten Petersson. Vi promenerade också runt i Åryd och tittade på den gamla kvarnen och farfar Bos föräldrahem.

Roligt att hela släkten var samlad

Det var två avkopplande veckor och Elin och Erik njöt av att få vara så mycket med mormor och morfar. Tisdagen den 23:e juli var det så dags att packa alla stora väskor och åka vidare på vår turné, denna gång till Nybro. Mormor och morfar var dock snälla och åkte till Nybro dagen efter med det mesta av packningen så att vi slapp släpa med allt på tåget.

Elin och Erik badar i varsin balja i trädgården i Sävsjö

Denna tågresa blev lite speciell. När vi skulle byta tåg i Växjö insåg vi att det inte var någon vanlig tisdag som vi hade tänkt, utan det var första dagen på Emmabodafestivalen. Detta innebar att perrongen var översvämmad av folk som satt i fällstolar med stora ölflak, tält och mycket packning. När vårt tåg dök upp var det knökafullt, och det var omöjligt att ta sig in eftersom det stod folk och packning vid alla ingångar. Vi pratade med tågvärden, men han var uppgiven och sa att han inte kunde hjälpa oss (va???). Så där stod vi med två barn och såg tåget åka ifrån oss, trots att vi hade köpt biljetter! Det slutade med att vi hoppade på nästa tåg som dök upp, även om det inte kördes av samma bolag så att våra biljetter inte gällde där. Eftersom även detta tåg var väldigt fullt hann tågvärden aldrig komma och be om våra biljetter, så vi slapp i alla fall betala. Tyvärr var det oerhört varmt och obehagligt på detta tåg, så Elin blev ordentligt åksjuk och mådde dåligt. Som tur var skulle vi ju bara åka i en timme till Nybro, så hon klarade sig. Det var väldigt skönt att äntligen komma fram till en sval trädgård och god mat.

Farbror Macke går med Erik

På onsdagen kom alltså mormor och morfar på fika, och sedan åkte vi tuff-tuff-tåget nere i stan efter lunch. Elin tyckte det var så roligt förra året, och även i år satt hon och skrattade högt under åkturen! På kvällen åkte vi till stugan på Öland, så vi behövde inte ens packa upp våra väskor i Nybro. På Öland var redan familjen Mertner, så de kommande dagarna fick Elin och Erik leka mycket med kusinerna Annie och Robin. Elin och Robin lekte jättemycket tillsammans, och framför allt gillade Elin när Robin drog henne i skrindan. Annie gosade och lekte väldigt mycket med Erik, så alla verkade riktigt nöjda.

Robin drar Elin och Erik i skrindan
Erik övar på att gå efter skrindan
Elin och Robin tar igen sig i solstolen

Vi gick ner till havet flera gånger så att barnen kunde försöka fånga fisk med håvar och bada. Elin gick omkring med en badring och plaskade. Det blev förstås mycket lek i trädgården också och en hel del grillning och popcorn!

På väg till havet!
Elin med håven
Elin och Robin hand i hand när de badar
Elin gillade badringen
Farbror Ange har poppat popcorn!

På söndagen träffade vi familjen Wirland på stranden i Köpingsvik. De hade kommit till Öland över dagen så att vi skulle kunna mysa tillsammans. Efter ett par timmar på stranden började molnen torna upp sig och när vi satt på en lunchrestaurang vid havet började det faktiskt regna! Så vi åkte hem till stugan och intog eftermiddagsfika där istället medan regnet smattrade på altantaket.

Johanna och Elin badar i Köpingsvik
Tobbe och Elin i den sköna sanden framför allt folk på stranden

Sedan följde ett par molniga och regniga dagar, just de dagar som familjen Gillmor semestrade på Öland tyvärr! Vi träffades på tisdagen inne i Borgholm, och det spöregnade så vi fick äta glassen inne på ett café. På eftermiddagen valde vi att åka till Nybro istället för att vänta ut regnet där i ett par dagar. Så vi besökte även Nybros bibliotek och hann åka tuff-tuff-tåget en gång till! En eftermiddag åkte vi faktiskt in till Kalmar medan Elin och Erik var hemma hos farmor, farfar och Helena. Då passade vi på att gå ut och äta middag och gå på bio, och så strosade vi i Kalmar och kollade in områdena där vi bodde förr i tiden!

Elin vid tuff-tuff-tåget i Nybro
Elin, Erik och Johanna är spända på att få åka tuff-tuff-tåg

På fredagen var det återigen fint sommarväder, så då åkte vi tillbaka till Öland tillsammans med Ange, Annie och Robin. Även faster Helena var på Öland på helgerna. Vi solade och badade i Köpingsvik både på fredagen och lördagen, det är så fint där så man nästan tror att man är utomlands!

Elin badar i Köpingsvik
Elin och Robin njuter i det varma vattnet

På söndagen gjorde vi ett återbesök i Borgholm, denna gång i strålande sol! Vi träffade familjen Gunnarsson och kunde denna gång äta glassen utomhus.

På eftermiddagen var det dags att åka tillbaka till Nybro för att hinna tvätta och packa innan det var dags att inleda sista etappen på vår långa resa. På måndagsmorgonen tog vi så tåget ner till Ystad för att se hur familjen Clair bor numera! Det var en lång tågresa, så det var skönt att äntligen komma fram!

En tjusig port som alla turister vill fota utanför familjen Clairs hus
Molly gungar i sitt rum
Mysiga gränder i Ystad

Det var roligt att se deras nya lägenhet som ligger mitt i smeten i gulliga Ystad. Dessutom är det inte långt att promenera ner till hamnen och havet, så Elin och Molly badade både på måndagen och tisdagen. Vi besökte ett par olika lekplatser och strosade på stan, och så åkte vi faktiskt tuff-tuff-tåget även där! På onsdagseftermiddagen var det till slut dags att packa ihop allt igen och åka tåg hem till Göteborg. Resan kändes väldigt lång, men det gick bra och det var faktiskt väldigt skönt att komma hem efter fyra veckor på resande fot!

Elin och Molly leker på en mysig lekplats i Ystad
Molly och Elin åker tuff-tuff-tåg i Ystad

Vi hade några lugna dagar hemma och blev påminda om hur socialt och trevligt det är här i krokarna! Vi träffade på grannar och lekkamrater nästan på en gång och kände oss väldigt välkomna tillbaka. Erik har blivit väldigt snabb på sin rumphasningsteknik under sommaren, och nu reser han sig glatt upp mot soffan, bordet och liknande, så nu får man hålla koll hela tiden! Tyvärr blev han sjuk direkt när vi kom hem. Först trodde vi att det var en tand som spökade för han fick hög feber och var väldigt ledsen hela dagarna. När febern gick ner efter några dagar och ersattes av prickar på mage och rygg läste vi oss till att det troligen var ”tredagarsfeber” som han hade drabbats av. Någon mer tand blev inte heller synlig (även om vi nu någon vecka senare tycker oss skymta en tredje tand i nerekäken.) Vädret var dessutom ganska regnigt när vi kom tillbaka, så det började mer kännas som höst än sommar.

Erik gillar att resa sig upp och gå längs bordet och soffan
Skönt att åka syskonvagn igen efter semestern!

På tisdagen fick vi i alla fall ett uppiggande besök av familjen Ringefelt. Elsa och Elin lekte bra ihop direkt, och Erik och Alexander försökte hänga med i tjejernas tempo så gott det gick. På onsdagen var det äntligen dags för en heldag på Liseberg, som både Elsa och Elin hade sett fram emot ganska länge. Vi visste ju inte hur länge de (eller vi) skulle orka, men vi var faktiskt där mellan klockan 11 och 20! Med många matpauser gick det faktiskt att hålla ångan uppe så länge, och de åkte så det stod härliga till. Elin blev förstås inspirerad av 5-åriga Elsa, så hon åkte både Pariserhjulet och den minsta berg-och-dalbanan, och så alla de ”vanliga” barnattraktionerna förstås. De var så stolta över sina ”armband” som gjorde att de fick åka alla karuseller. På torsdagen åkte familjen Ringefelt vidare mot nya äventyr, så då hade vi en välbehövlig återhämtningsdag.

Elin och Elsa uppe i pariserhjulet på Liseberg
Elin, Elsa och Martina åker ”Hoppalong” på Liseberg
Tobbe, Elin, Elsa, Alexander och Martina åker Ponnykarusellen på Liseberg

En del roliga händelser har vi kvar att uppleva denna sommar innan augusti är slut, till exempel Johans och Annas bröllop i Håverud då vi ska ha barnvakt över natten för första gången! För övrigt blir det nog ett par lugna veckor, kanske något mer Lisebergsbesök och några andra små roliga utflykter. Nu blir det ju ”skiftbyte” i familjen också, när Johanna börjar jobba och Tobbe ska vara föräldraledig på heltid! En spännande höst väntar!

Erik går loss i strandkanten i geggamojan

Vi vill förstås tacka alla som har förgyllt vår sommar 2013. Alla som har givit oss husrum och god mat – och alla som har givit oss trevligt umgänge på alla möjliga sätt och vis!

Så här underbar har sommaren varit!