Elin 1 År

Tänk att Elin nu har haft sin första riktiga födelsedag och fyllt 1 år!! Tiden går förstås jättefort, samtidigt som det har hänt så mycket det här året. Snart är det dags för mamma Johanna att lämna över föräldraledigheten till pappa Tobbe, men först ska vi njuta av en lång, skön, ledig sommar tillsammans.

En matglad Elin

1-årsdagen firades med besök av farmor, farfar och faster Helena och tårtkalas på eftermiddagen. Redan på helgen blev Elin firad i förskott av mormor och morfar som kom på besök. Och självklart ska man fira i en hel vecka, även när man är på besök i Malmö hos moster, morbror och kusin Molly! Elin fick en massa fina presenter som hon tackar så jättemycket för!

Elin fyller 1 år!
Flaggan i topp på 1-årsdagen
Elin med födelsedagstårtan med ett ljus
Tårtkalas på Elins 1-årsdag

Under hela våren har Elin varit väldigt blyg och inte velat bli buren av andra än mamma och pappa. I perioder fick man inte ens lämna rummet utan att hon blev ledsen. När hon började ta sig runt med hjälp av rumphasning blev det lite bättre, men hon ville fortfarande inte att andra skulle hålla henne. Nu när hon är 1 år verkar det äntligen ha vänt, nu är hon väldigt sällskapssjuk och vill ha mycket uppmärksamhet och att alla ska leka med henne. Det går även bra att andra håller henne och bär runt på henne.

Katarina har det jobbigt med Victor och en ledsen Elin
Glada familjen Clair med en ledsen Elin
Nu får mormor äntligen hålla Elin!

Hon är väldigt glad och sprallig och leker för fulla muggar hela tiden, ingen vila här inte! Hon hasar alltså runt på rumpan med en speciell ”spindelstil” och har nu även börjat resa sig upp mot soffan och går runt soffbordet hela dagarna. Vi får väl se när hon till slut vågar släppa taget…

Elin har rullat under babysittern
Elin gillar gåstolen
Elin har börjat stå upp
Elin försöker gå med gåvagnen

Dessutom babblar Elin konstant, hon pratar och snicksnackar dagarna i ända… Det är ”oj oj oj” och ”no no no” och långa babblande haranger. Hon härmar oss i rörelserna och klappar händerna när vi gör det, räcker upp händerna i luften, räcker ut tungan eller vad vi nu hittar på. Hon pekar på allt och säger ”dä” eller ”titta” och förstår ganska mycket av det vi frågar om eller säger.

Elin vill lära sig läsa

Dessutom har hon äntligen börjat gilla att bada i baljan! Det såg bra ut där ett par gånger i januari, men det har faktiskt varit ganska ledsamt ända fram tills nu! Nu sitter hon i baljan och plaskar och leker och tycker det är mysigt. Däremot blev premiärdoppet i Delsjön ingen höjdare, det blev gallskrik så fort fötterna nuddade vattnet…

Elin gillar att bada
Elin busar i badbaljan

Elin fick även testa att gunga ute i lekparken, och det är en favorit! Hon skrattar och verkar gilla att det killar i magen!

Elin gungar

Något annat som hände vid årsskiftet som var väldigt stort var att Elin äntligen började acceptera att åka barnvagn! Efter att ha burit henne i ett halvår var det oerhört skönt att äntligen kunna ta promenader med vagnen! Nu får hon sedan en liten tid tillbaka åka framåtvänd för att ha mycket att se, eftersom hon kan bli lite uttråkad av att bara se den som kör hela tiden. Hon kan till och med sova när vagnen står stilla eller om man går in i en affär! Även joggingvagnen fungerar jättebra till pappa Tobbes glädje.

Elin gillar att åka barnvagn

Elin har ju aldrig gillat napp, utan brukade suga på handen när hon skulle sova. När hon var ungefär 8 månader slutade hon plötsligt med det, och började istället gosa och suga på två snuttefiltar. Nu är de en stor tröst för henne och hon somnar gott med dem både i vagnen och i sängen. Apropå sömnen sover hon nu två gånger per dag, och dessutom har hon varit rätt morgonpigg på sistone och kan vakna någon gång mellan kl 5.30 och 6.30… Mamma Johanna är i alla fall tacksam att hon fick skön sovmorgon i åtta månader, för så länge sov faktiskt Elin till 8-tiden på morgnarna.

Elin sover med sina snuttefiltar

Nu har Elin sammanlagt sex tänder, två nere och fyra uppe. Den första kom när hon var 7 månader, den andra när hon var 8 månader och de fyra i överkäken ploppade fram på ett löpande band när hon var 9-10 månader. Det var en ganska kaotisk tid med mycket sjukdom, feber och kinkighet. Även när de två första kom blev Elin sjuk. Ett mystiskt sammanträffande? Så nu är det tandborstning morgon och kväll som gäller, vi har till och med varit hos tandläkaren på informationsmöte för första gången!

Elin är sjuk på sin 7-månadersdag och sover djupt
Elin borstar tänderna

Vad gäller maten har Elin ätit jättebra hela våren. När hon väl förstod tekniken gapade hon glatt och åt jättebra både mat (burkmat), frukt och gröt. Vällingen har också ökat allt eftersom. Nu på sistone har vi dock upplevt en del matvägran och ihopknipt mun, vi får hoppas att det bara är en tillfällig fas! De flesta barn går väl igenom sådana perioder, men tyvärr har ju inte Elin några reserver att ta av vad gäller vikten…

Elin smakar lök
Elin kan dricka ur pipmuggen själv

När Elin var 10 månader var det dags för nästa läkarbesök. Denna gång klarade hon testet galant, hon visade upp sina färdigheter inför publik och slog de två klossarna mot varandra och tog ett gem med pincettgreppet.

Elin bygger torn

Vad har då hänt under våren?

Elin har faktiskt varit ute och rest i världen. I mars var vi på Kanarieön Fuerteventura på träningsresa och i juni var vi i Paris med Tobbes familj. Det gick bra att flyga båda gångerna, och resorna blev lyckade. Elin verkade inte bli alltför påverkad i sina rutiner och sov gott.

Johanna och Elin badar i poolen på Fuerteventura
Elin och Freja på Fuertuventura
Elin och Johanna försöker hinna undan spöregnet på Kanarieöarna
Släktträff i Paris
Elin blir buren av Ange i Paris
Elin slappar i Paris
Familjen Gelotte framför Eiffeltornet
Elin i Musse Pigg-stol på Disneyland
Elin och kusin Annie gosar

Påsken blev en lugn upplevelse då Elin tyvärr var sjuk. Det var fint väder så vi var ute i vårsolen en hel del och åt god mat och mycket godis förstås.

Elin som påskkärring

Valborgshelgen var aktiv med besök i Jönköping, Sävsjö och slutligen Växjöloppet. Tyvärr missade vi valborgselden eftersom det började spöregna just på kvällen.

Elin har solglasögon på Valborg

Johanna fick även fira sin första Mors Dag med god mat och jordgubbar! Vi köpte en ”gemensam” present, nämligen en smidig dammsugare med handdammsugare…

Johanna får present på Mors Dag

Midsommar firades i Sävsjö med Sundqvists och Clairs. Elin och Johanna var faktiskt där hela veckan och lekte en massa med mormor, morfar, moster, morbror och kusin Molly. Vädret var inte det bästa, men det gick väldigt bra ändå.

Tobbe och Elin i fina kransar

Vi har förstås även fått besök flera gånger från familj och vänner.

Johanna, farmor och farfar är ute och går med vagnen
Mats, Maarit, mormor, morfar, Johanna och Elin äter gott på grekisk restaurang
Sundqvists och Clairs äter jordgubbar innan det är dags att kolla när Tobbe springer GöteborgsVarvet
Elin leker med kusin Molly
Farmor och Elin (och farbror Ange)
Helena och Elin

Vi har även varit på Liseberg några gånger så att Elin har fått testa att åka Ponnykarusellen. Den är ju gratis, så den får hon åka så många gånger hon vill!

Johanna och Elin åker karusell på Liseberg tillsammans med Martina och Elsa

I juni kändes Elin äntligen mogen för sin första officiella barnvakt, så det blev två tillfällen samma vecka. Först var det mamma Johannas föräldralediga kollega Catarina som hade hand om både Elin och sin egen son en stund på stan. Sedan tog Martina med familj hand om Elin ett par timmar här hemma i parken, och det gick bra båda gångerna! Så snart kanske det är dags för något mer avancerat.

Elin njuter av sommaren ute i parken
Elin tränar på att gå med mormor i parken

Vad har då Johanna och Elin pysslat med på dagarna? Varje tisdag har det varit babyrytmik i kyrkan. Det blev sång, dans och instrument så det stod härliga till. Elin verkade gilla det, men hon var snarare förundrad än skrattande glad. I maj var det uppvisning i kyrkan så att Tobbe fick se resultatet också.

Flera gånger åkte vi ut till ett bibliotek på Hisingen och gick på ”rim och ramsor”. Vi träffade våra båda föräldragrupper nästan varje vecka och fikade och promenerade med andra mammor och barn rätt ofta. Vi gick på museer, bio och Lek- och Buslandet. Det känns lite nostalgiskt att nu sammanfatta vad vi har hunnit med, man undrar ju lite vart tiden tog vägen! Det mesta av tiden gick ju ändå åt till att leka, leka, leka, och så äta, byta blöja, promenera, sova och lite annat smått och gott.

Elin gillar att leka i sin fina lek- och myshörna
Är det Elin eller mamma Johanna som ska börja jobba i höst??

Uppföljning av tekniska fakta om Elin:

Födelsevikt och -längd: 2705g, 48 cm, huvudomfång 32 cm

 • 9 dagar: 2922 g, huvudomfång 33,5 cm
 • 2 veckor och 2 dagar: 3075g
 • 3 veckor: 3230g, 51,4cm, huvudomfång 34 cm
 • 5 veckor: 3628g, 53 cm, huvudomfång 35,6 cm.
 • 7 veckor: 3866g, 54,5 cm, huvudomfång 36,3 cm.
 • 10 veckor: 4216g, 57 cm, huvudomfång 37,1 cm.
 • 3 månader: 4314g, 58 cm, huvudomgång 37,8 cm.
 • 3,5 månader: 4476g, 59 cm, huvudomfång 38,5 cm.
 • 4 månader: 4738g, 60,5 cm, huvudomfång 39,1 cm.
 • 5 månader: 4976g, 63 cm, huvudomfång 40 cm.
 • 6 månader: 5294g, 63,5 cm, huvudomfång 41 cm.
 • 7 månader: 5666g, 65 cm, huvudomfång 41,4 cm.
 • 8 månader: 5888g, 67 cm, huvudomfång 42,3 cm.
 • 10 månader: 6390g, 69 cm, huvudomfång 43 cm.
 • 1 år: 6840g.

Elin ligger fortfarande 3 nivåer under den ”normala” viktkurvan, så hon följer sin egen lilla kurva.

Familjen Gelotte önskar Glad Sommar!