Amsterdam – 2015

Läs här vår reseberättelse från Amsterdam:

Här kan du se var Amsterdam ligger.

Här kommer lite ord och bild från vår härliga romantiska weekend i Amsterdam över påskhelgen! Vi åkte från Landvetter på morgonen på långfredagen. Det var häftigt att ha så lite packning och att bara behöva hålla reda på en liten väska var, inga barnvagnar, skötväskor eller barn att hålla ögonen på! Konstig känsla! Det var också skönt med en så kort flygresa, bara 1,5 h.

När vi kom in till Amsterdam efter en kort tågresa från flygplatsen hoppade vi in på turistbyrån för att fråga om en del råd. Det var ju påsk, men allt var ändå öppet och vi fick svaret på turistbyrån att det var ovanligt mycket folk och extra långa köer denna helg!

Johanna framför centralstationen i Amsterdam

Hotellet låg väldigt bra, nära centralstationen och city, så vi kunde promenera så gott som överallt. Det var fräscht och bra, det enda knasiga var att badrummet bara hade glasväggar och en glasdörr, så det kändes lite dåligt med privatlivet när man skulle på toa!

Vi hade varit lite oroliga över vädret, men på fredagen var det riktigt soligt faktiskt. Det var ungefär samma temperaturer som hemma, dvs ca 7-10 grader på dagtid.

På fredagen satsade vi på att strosa omkring och promenera mot området där konstmuseerna ligger. På vägen dit såg vi MÅNGA parkerade cyklar och cyklister, och många kanaler och broar förstås. Vi passerade Bloemenmarkt där de säljer tulpaner och tulpanlökar och även ”the nine streets” med många små fina butiker. Vi förundrades över arkitekturen, med väldigt smala, höga hus nere vid kanalerna. De byggde så smala hus eftersom priserna på marken vid vattnet var väldigt höga. Dessutom är husen väldigt sneda och vinda, så man blev nästan yr av att titta på dem på vissa ställen.

Johanna och Tulpanerna vid Bloemenmarkt
Johanna vid en av alla kanaler i Amsterdam
Smala och sneda hus vid kanalerna
Tobbe framför en av kanalerna i Amsterdam
Tobbe kände sig som hemma bland alla parkerade cyklar

Till slut kom vi fram till Rijksmuseum som vi hade bestämt oss för att besöka. När vi väl kom fram hade vi bara en timme på oss därinne innan de stängde. Detta gjorde att vi slapp alla köer, men visst blev det lite stressigt. Och vilka tavlor! Det är speciellt en tavla av Rembrant som är känd. Den kallas ”Nattvakten”, och den är dessutom jättestor och ser så verklig ut! Vissa av tavlorna såg verkligen ut som fotografier! Vi är ju inga konstkännare och vi brukar inte tycka det är så kul med konstmuseer, men detta var väldigt imponerande! Helt otroliga detaljer, pärlor som kvinnorna hade, spetsar på kläder och dukar, ljus och skuggor, en tredimensionell känsla, man bara gapade och tappade hakan.

Riksmuseet i Amsterdam
Johanna framför Rembrands målning Nattvakten
Johanna njuter av de fina tulpanerna utanför riksmuseet
Johanna och Tobbe framför Riksmuseet

Vi kunde ju göra precis hur vi ville, så vi tog en siesta och gick sedan ut igen för att äta middag. Denna kväll såg vi inte till ”Red Light District”, som vi hade hört talas mycket om, men i själva verket var vi rätt nära.

På lördagsmorgonen lyxade vi till det med frukostbuffé på hotellet. Det var supergott och vi satt länge och njöt och tog det lugnt. Sedan hade vi bestämt oss för att åka ut till tulpanparken Keukenhof tre mil från Amsterdam, även om det var lite väl tidigt på säsongen för att se tulpanfälten blomma. Vi var nog två veckor för tidiga så fälten var ganska tomma, vissa var dock knallgula av påskliljor och vi såg mängder av krokusar också. I själva parken såg vi mängder av tulpaner, så vi var ändå rätt nöjda.

Efter en sen lunch åkte vi på en guidad båttur på kanalerna i Amsterdam, och då kom det faktiskt lite regn, men båten hade som tur var tak. Det var roligt att få höra lite information och att få sitta ner en stund, för man var ganska mör i fötter och ben!

Johanna åker turistbåt i regnet

Efter båtturen strosade vi runt och letade bland annat efter Oude Kerk, en gammal, stor kyrka. När vi till slut hittade den insåg vi att vi hade hamnat mitt i ”Red Light District”. Vi såg röda lysrör utanför varje skyltfönster, och de hade draperier och endast en stol att visa upp. Det var fortfarande tidigt på kvällen, så affärerna hade som tur var inte kommit igång.

Johanna i Red Light District framför Oede Kerk

Vi valde att traska vidare för att titta på en känd bro som kallas Magere Brug. Den ligger utanför kanalsystemet vid floden Amstel.

Vackert på floden Amstel med Magere Brug i bakgrunden

Vi hade fått veta både på turistbyrån och i guideboken att kön till Anne Franks hus brukar vara helt galet lång, så både på fredagen och lördagen gick vi förbi den flera gånger för att analysera vilken tid som skulle vara mest lämplig. Till slut valde vi att satsa på att gå upp tidigt på söndagsmorgonen, offra en god och lång hotellfrukost, och ställa oss i kö innan museet öppnade. Övrig tid var kötiden typ tre timmar!

Johanna framför porten till Anne Franks hus
Johanna framför Anne Franks hus

Så på söndagsmorgonen blev det tidig uppstigning så att vi var på plats drygt en timme innan de öppnade, men vi var inte först! Det var jättefint väder, men vi fick stå i skuggan och det var KALLT, förmodligen ca 0 grader. Vi hade med lite frukost att äta i kön, och även varsin bok för att kunna stå och läsa. Någon kvart innan museet öppnade ringlade sig kön efter oss redan otroligt lång, så vi var glada över denna idé och kom in nästan direkt när de öppnade. Det var helt klart värt ett besök, men jag hade inte velat stå tre timmar i kö! Det var förstås väldigt gripande att se det hus där Anne Frank och hennes familj gömde sig undan nazisterna i två år innan de blev förrådda och hittade. Tyvärr hamnade de alltså ändå i koncentrationsläger, och bara hennes pappa överlevde. Väldigt tragiskt förstås.

Kön till Anne Franks hus är kort ca en timma innan de öppnar söndag morgon. Här står vi framför Westerkerk
Kön till Anne Franks hus är redan lång, en halvtimme innan de öppnar

Resten av dagen strosade vi omkring, shoppade och fikade på stan, det var som sagt väldigt soligt, fast ganska kyligt. Flyget gick hem kl 16.15, så vi hann hem till middagen hemma i Göteborg. Tobbes föräldrar och Helena tyckte att det hade gått bra med barnvakteriet som tur var.