Elin 18 månader

Tiden går snabbt, och nu är Elin 1,5 år gammal! Mycket har hänt det senaste halvåret, de största sakerna är förstås att hon har börjat gå och att hon har börjat på förskola!

Elin en solig höstdag vid Härlanda Tjärn

Elin var knappt 14 månader när hon släppte taget första gången och gick utan att hålla i sig. De första gångerna gick hon utan att vara riktigt medveten om att hon hade släppt, men snabbt gick hon fler och fler steg och tyckte att det var oerhört roligt och häftigt. Numera springer hon omkring och klättrar på allt och alla så mycket som möjligt. Hon är oerhört aktiv och sitter inte stilla många sekunder i sträck.

Elin reser sig upp för första gången

På sistone har hon dock börjat läsa böcker för fullt, och då sitter hon ju faktiskt ner, även om det bläddras frenetiskt och snabbt och hon håller på och plockar och sorterar och grejar.

Elin läser en bok i sin leklåda

Den 28:e november började Elin på förskolan Studiegången på avdelningen Junibacken. Det fick bli några lugna veckor innan det var dags för lite julledighet, men pappa och Elin klarade i alla fall av inskolningen och efter det fick Elin gå fler och fler timmar ensam på Junibacken. Det gick rätt bra, men som väntat var hon ledsen i början när pappa Tobbe lämnade och hämtade.

Elin är ganska blyg av sig, så vi hade förväntat oss att det skulle ta ett tag för henne att komma in i de nya rutinerna och lära känna personalen och de andra barnen. Vi är i alla fall väldigt tacksamma att det finns en inskolningsavdelning där de bara är åtta barn i ungefär samma ålder. Det passar nog Elin bra att ha det så lugnt nu det första året.

Elin ute och går i regnet i sin nya regnjacka
Elin sover i vagnen med fötterna i vädret

Men först njöt vi av sommaren. Som traditionen bjuder deltog Tobbe i Kalmar Triathlon, och efter det vilade vi upp oss i några dagar i Nybro och på Öland.

Publiken som hejat på Tobbe under Kalmar Triathlon
Elin åker traktor med farbror Markus
Kusinerna åker skrinda på Öland
Tobbe och Elin på Gärdslösa beach

Sedan var det dags för Tobbe och Elin att få några månader hemma tillsammans när han var föräldraledig på heltid under hösten. De tyckte att det kändes som semester, och de spenderade dagarna med löprundor med joggingvagnen, de gick på babyrytmik två gånger i veckan och träffade många av Tobbes vänner och kollegor på luncher och liknande.

Tobbe och Elin njuter av Härlanda Tjärn
Elin sitter i löparvagnen på bryggan vid Härlanda Tjärn
Elin åker traktor på höstbesök i Nybro
Elin och Tobbe gungar i regnet på Tobbes födelsedag

Mamma Johanna hade under tiden en ganska lyxig tillvaro, hon fick middag när hon kom hem från jobbet och lekte med en glad Elin i ett par timmar innan det var läggdags.

Vi flyttade ju till vår stora härliga lägenhet i Björkekärr den 10:e augusti, så Tobbe och Elin fick ju njuta av vårt nya hem hela hösten. Framför allt njöt de av naturen och sprang i skogen och vid sjöarna på dagarna. Dessutom är det ju stora ytor inne för Elin att springa omkring på.

Elin gömmer sig i flyttlådan
Elin leker på vår nya uteplats
Lunch på uteplatsen med mormor och morfar
Elin leker med farfar vid sitt nya bord
Elin sitter på bordet

En del sociala aktiviteter har vi förstås hunnit med också. Elin har varit i Uppland två gånger sedan sist, dels i somras när gammelfarfar Torsten fyllde 90 år och vi hyrde en stuga i Stenskär utanför Öregrund, och dels i december när det tyvärr blev sorglig begravning för gammelfarfar. Hon fick i alla fall träffa både gammelfarmor Inga-Britt och gammelmormor Sylvia båda gångerna, och såklart alla mammas farbröder, fastrar, kusiner och morbröder.

Familjen Gelotte på Torstens 90-årskalas
Fyra generationer på Torstens 90-årskalas

Alla ville förstås också komma och hälsa på i nya lägenheten under hösten, så vi fick besök av familjerna och hade många mysiga och roliga helger.

Ange och Elin i Annies famn sitter och slappar i soffan
Robin, Elin och Annie går hand i hand
Bosse, Eva och Helena promenerar med Elin i barnvagnen
Jörgen och Elin gungar gunghäst
Marika och Elin på lekplatsen
Morfar gungar Elin

Månaderna rullade på snabbt, och snart var det dags för jul! Den firades först i Sävsjö en vecka för tidigt, där det blev riktigt idylliskt och traditionellt med både julmat, tomte, julklappar och snö! Lite pulkaåkning i trädgården blev det faktiskt! Sedan fortsatte firandet med den riktiga julhelgen i Nybro. Det kom visserligen ingen snö, men traditionellt och fullt ös blev det ändå med mycket folk förstås. Farmor och farfar var dessutom barnvakt på juldagen så att mamma och pappa fick gå på romantisk bio!

Elin äter russinen ur lussekatterna
Elin kollar in Gelottes julgranen
Uppesittarkväll hos Helena 2011
Julmiddag hos Sundqvists en vecka före jul
Molly och Elin firar jul
Marika drar Elin och Molly i pulkan i snön i Sävsjö

Det nya året 2012 firades in på ett lugnt sätt i Göteborg, eftersom det tyvärr förekom mycket krasslighet i familjen både under jul och nyår. Och mamma Johanna fick faktiskt uppleva sin första VAB direkt när hon kom tillbaka till jobbet efter långledighet, eftersom Elin då blev dålig i magen. Det blev ändå ett par mysiga VAB-dagar eftersom Elin inte mådde alltför dåligt.

Vad kan man mer säga om Elins utveckling, intressen och personlighet?

Hon har nu 14 tänder. Fyra stycken kindtänder började ploppa fram under hösten och sedan kom även två hörntänder under julen. Förmodligen är även de två övriga hörntänderna på gång. Vi har inte märkt några större symptom, men visst är det ibland skönt att skylla lite gnällighet, någon sämre natt och dålig mage på tänderna…

Ett stort diskussionsämne när det gäller Elin är förstås hennes låga vikt. Under sommaren inleddes en tillväxtutredning på henne. Först fick hon ta prover för att undersöka om hon är allergisk mot gluten eller laktos, men det är hon inte. Under hösten fick hon därför ta prover för att se om det kan vara några hormonrubbningar när det gäller ämnesomsättningen, men inte heller där hittade de något onormalt. Eftersom hon ändå följde sin egen låga viktkurva avslutades utredningen.

Innan hon började på förskolan vägde vi henne själva för att kunna följa upp vikten när hon fick sluta med puréer och bara äta ”riktig” mat. Tyvärr hade hon då gått ner lite i vikt under två vägningar, men när hon vägdes i mellandagarna hade hon återigen gått upp, så vi hoppas att det bara var en tillfällig svacka. På förskolan verkar hon smaka mer och mer på den mat som hon inte tycker om, som till exempel potatis och fisk. Hon äter jättebra när det är sådant som hon gillar, som korv, ren pasta, rent ris och grönsaker. Hon äter även bra med välling morgon och kväll.

Elin får smaka när Johanna skär upp falukorven

Det man kan konstatera är ju även att Elin inte är speciellt kort, hon är helt enkelt bara smal. På 18-månaderskontrollen hade hon återigen gått upp enligt sin lilla kurva, så det verkar vara i sin ordning. Däremot vägrade hon visa upp några färdigheter, hon blir alldeles för blyg och ledsen i en sådan situation. Hon ville inte visa att hon kan peka på sin mage och näsa, hon ville inte säga några ord eller visa hur pigg och glad hon brukar vara.

Elin fortsätter att vara en väldigt känslig själ. Hon gråter visserligen sällan när hon ramlar eller slår sig, då bara reser hon sig upp och fortsätter med det hon höll på med, vilket resulterar i en hel del bulor och blåmärken som man inte vet var de kom ifrån. Men däremot blir hon lätt ledsen om andra barn bråkar eller skriker högt, eller om de vill komma alltför nära för snabbt innan hon har hunnit lära känna dem. Hon verkar ha ett behov av att stå på avstånd och studera en stund innan hon kastar sig in i något.

Elin är ledsen och får trösta sig med ”Taggie”

Däremot är hon otroligt aktiv, orädd och nästintill vild när hon är i en trygg miljö och känner sig bekväm. Då sitter hon inte still en sekund, hon testar allt och älskar att få uppmärksamhet. Hon är också en väldigt glad tjej som gillar att skoja med oss, och hon har minsann en väldigt stark vilja som hon visar mer och mer!

Elin står i gungstolen till mammas förskräckelse

Den senaste tiden har Elin blivit oerhört mammig. Det började smyga sig på någon månad efter att mamma Johanna hade börjat jobba, men det ökade verkligen under jullovet. Hon har alltid varit närhetstörstande, men det har alltid gått lika bra med pappa som med mamma. Mamma Johanna försöker njuta så mycket som möjligt av detta, för man vet ju aldrig hur länge det håller i sig. Det är såklart mysigt att få uppleva en gosig Elin som vill kramas och vara nära, i vanliga fall är det ju inte långa stunder man får njuta av det. Men visst kan det vara lite svårt att få något gjort när Elin vill vara i famnen eller klänger runt benen och vill ha sällskap när hon läser böcker, ritar med kritor eller bygger med duplo.

Apropå det som nämnts tidigare är Elins favoriter böcker, helst att sitta och bläddra i många böcker om och om igen, det går ganska snabbt att gå igenom varje bok.

Tobbe och Elin läser

Hon har blivit väldigt duktig på att lägga pussel, hon har bland annat fått några fina pussel som pappas farfar har tillverkat. En annan favoritaktivitet är att plocka saker i och ur lådor eller väskor. Hon kan lägga i och ur hur länge som helst från en hög till en annan. Hon gillar även att sitta och plocka med ”Babushka”, alltså en rysk trädocka som innehåller många mindre dockor, den är tydligen oerhört fascinerande.

Elin gillar att härma allt vi gör och att vara med på vuxenaktiviteter, så hon brukar få dra sin lilla stol till köket och stå med och hacka grönsaker eller korv, fast det mesta slinker in i munnen förstås.

Elin står på stolen i köket och hjälper till att hacka paprika

Hon gillar även musik väldigt mycket, under hösten sjöng vi Imse Vimse Spindel och Blinka lilla stjärna med rörelser väldigt många gånger. När det kommer en bra låt på radion dansar Elin gärna också, runt runt. En nyhet är lektältet som hon fick i julklapp som hon verkar gilla skarpt, det är ett Pippi-hus och hon gillar att gå in i det, leka tittut och kika ut genom fönstret på oss andra.

Elin och mormor läser böcker
Morfar leker med Elin i Pippi-huset

Utomhus verkar hon numera gilla rutschkanor bättre än gungorna. Hon kan gärna gunga, men bara en liten stund, för sedan vill hon svischa nerför rutschkanorna så det kittlar härligt i magen. Hon gillar också att sitta i sandlådan med hink och spade.

Elin åker rutschkana
Elin leker i sandlådan
Elin kånkar på sina leksaker till lekplatsen

Och så är det bollar förstås, sparka, kasta och jaga, gärna flera på samma gång!

Elin leker med bollar

Och ska man prata om favoriter måste man ju bara nämna ”Taggie”, alltså hennes gulgröna snuttefilt med etiketter runtom. Vi är väldigt tacksamma att hon har den, för den gör fortfarande att man bara kan lägga henne på kvällen i sängen när hon ska sova och sedan gå ut ur rummet. Den är en tröst när hon är trött eller ledsen eller har slagit sig, och den är förstås en trygghet för henne att ha på förskolan också.

Uppföljning av tekniska fakta om Elin:

Födelsevikt och -längd: 2705g, 48 cm, huvudomfång 32 cm

 • 9 dagar: 2922 g, huvudomfång 33,5 cm
 • 2 veckor och 2 dagar: 3075g
 • 3 veckor: 3230g, 51,4cm, huvudomfång 34 cm
 • 5 veckor: 3628g, 53 cm, huvudomfång 35,6 cm.
 • 7 veckor: 3866g, 54,5 cm, huvudomfång 36,3 cm.
 • 10 veckor: 4216g, 57 cm, huvudomfång 37,1 cm.
 • 3 månader: 4314g, 58 cm, huvudomgång 37,8 cm.
 • 3,5 månader: 4476g, 59 cm, huvudomfång 38,5 cm.
 • 4 månader: 4738g, 60,5 cm, huvudomfång 39,1 cm.
 • 5 månader: 4976g, 63 cm, huvudomfång 40 cm.
 • 6 månader: 5294g, 63,5 cm, huvudomfång 41 cm.
 • 7 månader: 5666g, 65 cm, huvudomfång 41,4 cm.
 • 8 månader: 5888g, 67 cm, huvudomfång 42,3 cm.
 • 10 månader: 6390g, 69 cm, huvudomfång 43 cm.
 • 1 år: 6840g.
 • 13 månader: 7235g, 74 cm, huvudomfång 44 cm.
 • 15,5 månader: 7830g, 77 cm, huvudomfång 44,4 cm.
 • 17 månader: 7620g.
 • 17,5 månader: 7960g.
 • 18 månader: 8230g, 80 cm, huvudomfång 45,5 cm.
Familjen Gelotte julen 2011