Oslo – 2015

Läs här vår reseberättelse från Oslo:

Tobbes uppladdning inför vår romantiska Oslo-weekend var tyvärr inte den bästa, eftersom han blev väldigt förkyld. Han mådde okej under resan, men var inte helt på topp.

Det var helt fantastiskt att lämna ett regnigt Göteborg på fredag morgon och landa en timme senare i Oslo, som till och med bjöd på sol, för att inleda en barnfri, romantisk weekend! Vårt hotell Radisson Blu låg vid Centralen mitt i centrum, perfekt läge och lyxig hotell-skyskrapa med tjusig utsikt över stan. Rummet och frukostbuffén var perfekta, och vi testade även gymmet högst upp på lördagen, men vi valde sedan att istället ta det lugnt istället för att träna (Tobbe var ju förkyld).

Tobbe framför det lilla propellerplanet
Johanna framför Radisson Blu i Oslo

På fredagen tog vi en buss bort till Kontiki-museet, som var väldigt intressant och bra. Det var en häftig bussfärd, nästan som att åka ut på landet!

Tobbe på Kontiki-museet framför Raa
Johanna framför Thor Heyerdahls Kontiki

Vi hade hört att maten i Oslo är väldigt dyr (allt är dyrt), så man fick vara nöjd med att en utemåltid kostade 250-300kr… Det gällde att äta en pizza för det priset med andakt.

På kvällen bestämde vi oss faktiskt för att gå på bio. Vi hamnade på en biograf där de sålde vin! Så alla i salongen satt med vinglas och till och med hela vinflaskor! Däremot blev Johanna väldigt besviken, eftersom de inte sålde några popcorn.

På lördagen efter sovmorgon och frukostbuffén åkte vi tunnelbana upp till Holmenkollen. Genom stan gick tunnelbanan under jord, men sedan gick den upp upp i bergen ovanför jord, så man fick väldigt fin utsikt. Den tuffade väldigt långsamt, till och med långsammare än Göteborgs spårvagnar. Uppe vid Holmenkollen var det kallare och torrare luft än nere i stan, nästan nollgradigt.

Johanna framför utsikten på väg till Holmenkollen
Johanna och Tobbe på väg till Holmenkollen
Johanna och Tobbe vid utsikten över fjorden vid Holmenkollen
Utsikt över fjorden vid Oslo
Utsikt över Oslofjorden på väg upp mot Holmenkollen

Det var väldigt häftigt att se hoppbacken uppe på toppen, man fattar inte hur de vågar köra backhoppning där! Vi gick in i museet och åkte upp till skidbackens topp, vilket höjdrädda Johanna såklart tyckte var läskigt. Men vacker utsikt över Oslo-fjorden var det.

Holmenkollen-backen
Tobbe framför Holmenkollen-backen
Johanna ska fara till Sydpolen
Vacker utsikt från Holmenkollen
Verkligen tjusig utsikt!
Höjdrädda Johanna uppe på Holmenkollen-backen
Johanna och Tobbe uppe på Holmenkollen-backens topp
Tänk att våga slänga sig ut härifrån!
Utsikt från Holmenkollen-backen
Tobbe kollar på utsikten från Holmenkollen-backen
Tobbe blir sugen på att testa backhoppning. Observera hur djup gropen nedanför backen är, för att stoppa farten…

På vägen tillbaka hoppade vi av vid den omtalade Vigelandsparken, som skulle ha en massa vackra statyer att titta på. Visst var det en stor park, men statyerna var inte vår grej. En massa pelare med nakna människor staplade på varandra. Man fattade inte riktigt vad de höll på med, utan hade behövt en guidad visning där de berättade om varje staty…

Johanna kollar nakna statyer i Vigelandsparken i Oslo
Tobbe försöker förstå den nakna konsten i Vigelandsparken

På vägen tillbaka gick vi till Slottet och nerför Karl Johan (där gick vi varje dag, så till slut blev man nästan lite trött på den). Även på lördagskvällen gick vi faktiskt på bio, vi ville passa på när vi var barnlediga. Så vi testade ett annat ställe där de sålde popcorn men inte vin…

Johanna framför slottet i Oslo
Tobbe med Karl Johan i bakgrunden

På söndagen blev det återigen sovmorgon innan vi gick och kollade operahuset. Det var nollgradigt på morgonen, så det hade bildats frost och nästan snö på taket där man fick gå upp, så det var riktigt halt! Det var tjusigt i alla fall, och vi promenerade lite längs vattnet. Vi hade slutligen bestämt oss för att försöka oss på lite shopping, men det visade sig förstås att alla affärer var stängda på söndagarna, så det blev inget med det!

Johanna vid Operahuset i Oslo, där man också kunde gå upp på taket
Tobbe framför Operahuset i Oslo
Operahuset i strålande solsken i höstkylan