Höst, jul – 2017

Här kommer lite ord och bild från vår höst, jul och nyår 2017!

Busiga barn

Vi börjar med lite blandade bilder från hösten:

Erik och Elin har loppis på Träringens lekplats
Erik spelar gitarr till Klas Klättermus-sångerna
Elin är ute i regnet och fick sedan hoppa in genom fönstret, eftersom det var översvämning utanför vår dörr
Elin sitter och njuter vid Härlanda Tjärn
Elin åker på cykelbanan i Skatås
Elin åker skridskor i Vallhamra

Denna höst har ju Elin gått i ettan och haft läsläxa varje vecka! Erik är bland de äldsta barnen på förskolan och laddar inför att börja skolan nästa år. Båda har gått på simskola, och Elin har även testat ”Dansmix” på lördagarna. Elin paddlade även kanot för första gången med några klasskompisar på Delsjön.

Elin med kanoten
Elin paddlar kanot

I september fyllde ju Tobbe 41 år, och vi firade detta stort några veckor senare med en Kroatienresa! Du kan läsa om den här.

Johanna och Tobbe njuter av utsikten

I oktober var det ju Eriks tur att fylla 5 år. Du kan läsa om alla hans festtillfällen här.

Erik och Mack-tårtan
Erik och mormor ritar när de var på besök och firade Erik
Johanna Erik och Britt-Inger i solen vid Härlanda Tjärn

Det var tyvärr en ganska krasslig höst. Johanna var sjuk väldigt mycket i början av hösten, och Tobbe var förkyld i fyra omgångar. Vi fick även vabba två gånger för Elin, som ju annars har varit så gott som frisk i två år känns det som!

Helgerna i november och december var det ganska fullt upp. Familjen Clair kom första helgen i november och firade Halloween. Vi gick bland annat på Liseberg och kollade in alla pumpor.

Elin och Erik pysslar spindel-Oreos till Halloween
Molly, Elin och Erik med sina dödskallar
Erik, Molly och Elin på Liseberg på Halloween
Erik och ansiktsmålade Elin och Molly på Liseberg på Halloween
Elin som katt på Halloween

Erik och Johanna åkte själva till Familjen Ringefelt i Jönköping i mitten av november. Erik och Alexander hann busa mycket medan Johanna och Martina hann babbla en hel del.

Sista helgen i november åkte Johanna och barnen till Ystad för att se mormor och morfars nya lägenhet för första gången! Häftigt med lite havsutsikt från balkongen och från flera av rummen, och häftigt att kunna promenera ner till havet! Denna gång var det storm, men barnen tyckte att det var kul att springa från vågorna, trots att det var kallt som bara den.

Elin, Molly och Erik vid havet i Ystad

Johanna åkte till Stockholm för jobbets julfest första helgen i december med julmiddag på Gamla riksarkivet, och faktiskt blev det så att vi handlade gran redan den söndagen som var den första advent! Vi laddade sedan rätt rejält för julen hela december och hade riktigt mycket julkänsla. Sedan blev det VAB med Elin som hade feber hela första veckan i december, så vi fick verkligen vara hemma och njuta av det fina ljusskenet och känna att det var dags för jul.

Elin och Erik framför vår lilla julgran (granen blir mindre och barnen större så den syns knappt)
Erik som pepparkaksgubbe framför julgranen

Helgen den andra advent var det dags för julfest med Tobbes jobb, så då kom mormor och morfar till Göteborg och var barnvakt. Vi fick åka chartrad spårvagn ut till fin julmiddag på Långedrags värdshus.

Helgen den tredje advent fick vi gå på Elins sista danstillfälle. Hon har alltså gått på ”Dansmix” under hösten vid Trätorget tillsammans med två klasskompisar. Det var roligt att se vad de har lärt sig under hösten, och det skulle säkert vara bra för Elin att fortsätta, men hon säger att hon inte vill det. ”På lördagar ska man bara ta det lugnt”, som hon säger. Vi hann även med ett besök på Jul på Liseberg.

Dansmix-uppvisning
Elin och Erik med snögubbarna på Liseberg

Det var förstås luciafirande både på Pärlan och Kastanjen också, och som tur var hade de olika datum så att det inte krockade. Erik var pepparkaka och höll sig i bakgrunden som vanligt. Han är ju en av de äldsta på förskolan nu, så han skulle läsa vers tillsammans med en annan tjej. Han gick fram till ljuset, men var tyst. Elin var en av flera lucior i klassens luciatåg, och klämde i bra i alla sånger. Alla barnen såg allvarliga ut och klämde i. Tre killar spelade faktiskt cello!

Elin som lucia och Erik som pepparkaksgubbe

Vädret i november och december bjöd faktiskt på mer vinterkänsla än hela förra vintern! Vi hade flera omgångar med snö till och med! Och många morgnar var det någon minusgrad och isgata, så det var inte något bra cykelväglag tyvärr. Men det var otroligt vackert med vitt vinterlandskap!

Erik i snön på Pärlan
Snöskottning
Mycket snö dagen före Lucia

Och så var det alltså dags för själva julfirandet efter all nedräkning! Barnen var överlyckliga över att det äntligen blev fredagen den 22:a december och dags att åka tåg till Nybro. Vi åkte på eftermiddagen efter att Tobbe hade slutat jobba, och resan gick bra utan incidenter. En väldigt stor hög med paket låg redan under granen, så barnen fick stora ögon direkt.

På lördagsmorgonen åkte vi till simhallen. Elin hade dagarna innan sagt ”jag längtar till – lördag”. Alla blev förvånade, för de trodde att hon skulle säga ”till – julafton” (söndagen). Men först längtade hon till att få simma i den stora bassängen i Nybro, och att få hoppa från trampolinen. Hon var väldigt imponerande och hoppade till och med från hopptornet.

På eftermiddagen fick barnen och även kusinerna Annie och Robin pyssla hos faster Helena. På kvällen var det dags för den traditionella uppesittarkvällen hos henne. Erik sa när vi skulle åka dit ”är det julafton nu?”. Han visste att ”afton” betyder kväll, och att han skulle bli tvungen att vänta på tomten ända till kvällen. Men det var ju fel dag tyvärr.

Erik och Annie trycker handdukar
Gröt och skinkmacka hos Helena
Hela släkten samlad på uppesittarkvällen

På julaftonen blev det mycket väntan och frågor om ”när kommer tomten”. Vi byggde sandslott ute i mildvädret på förmiddagen för att få tiden att gå snabbare, och sedan kom Carolas föräldrar och vi åt jullunch och kollade Kalle Anka.

Erik i sandlådan i Nybro
Elin framför granen och klapparna i Nybro
Familjen Gelotte framför granen i Nybro
Jullunch i Nybro
Familjen Gelotte kollar Kalle Anka

Till slut kom tomten, som var en tomtemor (fast med skägg?), och Erik var fascinerad. Elin vågade krama tomten även detta år. Vi tackar så mycket för alla fina julklappar förstås!

Julklappsöppning och Erik har fått stort paket
Elin har fått en djävulsdräkt

På juldagen var barnen jätteglada att vakna upp och ha tid till att bygga legon, leka med grävmaskin och annat. Erik fick både armbandsklocka och väckarklocka, han kan klockan riktigt bra numera faktiskt. Mamma Johanna åkte hem vid lunch för att hinna få lite egentid i Göteborg innan det var dags att jobba i mellandagarna.

Tobbe och barnen stannade i Nybro och fick några dagar med mer simhallsbesök och mycket tid till att leka med sina nya julklappar.

Fredagen den 29:e december sammanstrålade familjen Gelotte sedan i Ystad. Farmor och farfar skjutsade Tobbe och barnen dit för att få ta sig en titt på den nya lägenheten.

Familjen Clair kom och åt pizza på fredagskvällen efter att Marika hade kommit hem från jobbet. Vi bestämde oss för att hänga på låset på badhuset på lördag morgon tillsammans med Molly. Det var ganska lugnt och skönt och jättefint. Elin älskade framför allt virvelkanalen, så hon och Molly åkte runt många varv. Erik gillade både bebisbassängerna och den så kallade multibassängen, där det var 75 cm och varmt och skönt.

Vi skulle sedan fira jul på lördag kväll, så barnen fick ladda genom att kolla Kalle Anka på Ipaden, så att det blev riktig julaftonskänsla! Efter maten knackade tomten på dörren, och det var ju typiskt att morfar hade blivit inlåst på toan just när tomten var på besök!

Erik var rädd för tomten och vågade inte gå fram ensam för att hämta sina paket. Elin berättade för tomten att vi redan hade firat julafton i Nybro, ”och där var det din mor som kom med paket”, hon hade ju hört oss kalla henne ”tomtemor”.

Erik vågar inte hämta paket från tomten
Erik får stort paket från tomten och då vågar han gå fram
Tomten, Elin och Molly

Barnen tackar återigen för väldigt fina julklappar! Erik hoppade upp och ner och var superglad över att få Brandman Sams brandbil och både brandbil och en stor brandstation i Playmobil. Han fick också ”Min första Atlas” som nu kommer utgöra godnattsaga många kvällar framöver. De fick också mycket pyssel, så Elin och Molly spenderade kvällen med att pyssla och bygga lego.

Erik har fått en atlas

På nyårsafton tog vi sovmorgon, och till och med Elin sov till kvart över åtta. Det blev en lugn nyårsafton, och barnen lekte väldigt bra tillsammans med sina nya julklappar så vi kunde till och med sitta i soffan och läsa en god bok en stund. Barnen somnade ungefär en kvart före tolvslaget. Vi fick se att även i Ystad skjuts det många, fina och högljudda fyrverkerier!

På nyårsdagen tog Johanna och Tobbe tåget själva till Göteborg för lite egentid. Men först hann vi med en tur till havet, och i stormen kom det plötsligt en stor våg och sköljde över Johanna, Erik och morfar! Tyvärr missade Tobbe att föreviga detta ”photo moment”.

Elin och Tobbe i stormen vid stranden i Ystad
Johanna, Erik och morfar har blivit översköljda av en våg

Barnen fortsatte att njuta av jullovet i Ystad med bland annat besök till bibblan, bio och självklart mer lek på stranden vid vågorna! Sedan körde mormor och morfar dem till Göteborg för några sista lediga dagar innan vardagen var tillbaka.

Nu önskar vi alla God fortsättning på det nya året 2018!