Elin 2 År

Nu har Elin fyllt 2 år och har blivit en stor tjej!

Elin njuter av solen
Elin ser lite bonnig ut
Elin i vitsippsbacken

Det häftigaste som har hänt sedan sist är att hon nu pratar för fullt, hon härmar alla ord man säger och pratar även både tvåords- och treordsfraser och kan kommunicera jättemycket. Vilket visserligen också orsakar stor frustration när hon inte lyckas kommunicera som hon är van vid…

Kanske är det en utvecklingsfas eller begynnande tvåårstrots, för ibland kan hon slänga sig på golvet och skrika eller gråta av frustration, utan att vi alltid förstår vad som gick fel. Det kan vända på ett ögonblick, i ena sekunden är hon en solstråle och i nästa ligger hon på golvet. Hon säger också ofta ”bära” och vill att vi ska bära henne, och då räcker det inte att sitta i soffan och kramas och vara nära utan man måste upp och stå och bära henne.

Elin och Tobbe åker pulka
Elin vid Härlanda Tjärn på vintern
Elin har vårkänslor
Tobbe och Elin plockar kottar

Det senaste halvåret inleddes med att Elin var väldigt mammig, men det blev hon tvungen att vänja sig av med när mamma Johanna blev sängliggande och mådde oehört dåligt eftersom Elin ska få ett syskon. Så den här våren har Elin och pappa fått göra det mesta tillsammans medan mamma har varit sjukskriven och mått väldigt illa.

Elin anpassade sig ändå ganska snabbt och förstod att mamma inte klarade av att leka så mycket med henne, och när mamma äntligen började må lite bättre märkte Elin även detta och började kräva lite mer sällskap igen. Det känns ju härligt att hon faktiskt är så anpassningsbar och lyhörd! Vi är också väldigt tacksamma för att våra familjer och vänner har hjälpt oss så mycket under dessa tuffa månader så att både Tobbe och Elin har fått sällskap och underhållning.

Johanna och Elin njuter i vårsolen
Elin njuter vid Härlanda Tjärn
Elin drar vagnen

Eftersom mamma Johanna var sjukskriven fick pappa Tobbe ta hand om Elin de gånger hon blev sjuk. Hon fick kräksjukan en gång och hade även feber i påskveckan. Det var en utmaning att hålla henne inomhus, för hon ville alltid gå ut och var svår att få hem igen…

Elin vill gå ut när hon är sjuk
Elin däckar av kräksjuka

Familjen Clair kom på besök helgen före Valborg, men tyvärr blev både Tobbe och Elin förkylda just den helgen så det blev en krasslig värdfamilj som välkomnade dem. Moster Marika och kusin Molly fick underhålla Elin medan morbror Jörgen lagade mat och Johanna och Tobbe vilade upp sig. Kusinerna verkade ändå ha en rolig helg och lekte bra tillsammans.

Johanna och Elin på valborg
Molly kör Elin i gåvagnen
Molly, Marika och Elin åker rutschkana

Påsken detta år firade Tobbe och Elin med en långhelg i Nybro hos farmor och farfar, medan mamma Johanna låg hemma och vilade. De fick även åka själva till Nybro när farfar Bo fyllde 70 år den 27:e maj när han firade den stora dagen med öppet hus.

Elin och Tobbe målar påskägg
Farbror Ange försöker förgäves lura i Elin påskgodis
Robin, Elin och Annie äter påskgodis
Elin och Annie har fått solglasögon
Farbror Markus hjälper Elin i rutschkanan
Elin får hjälp av faster Helena med att cykla i Nybro
Farmor Eva hjälper Elin att cykla
Elin och Ange busar

Mormor och morfar kom och hälsade på flera helger under våren, och förutom att avlasta och underhålla Elin var de även barnvakt på riktigt den 12:e maj när föräldrarna faktiskt gav sig ut på ett socialt engagemang för första gången på länge, nämligen bröllop för mammas kollega Chunzi. Allt gick bra och blev lyckat, både barnvakteriet och bröllopet.

Mormor och Elin är ute och går
Mormor och morfar gungar med Elin
Mormor och morfar leker i sandlådan med Elin

Farmor och farfar och faster Helena passade också på att vara barnvakt varsin gång när Elins förskola var stängd två fredagar. Även det gick bra, och Elin var såklart glad och tog nog chansen att köra med dem och få styra leken som hon ville dessa dagar.

Farfar leker med Elin
Farmor och Elin läser bok
Helena och Elin pysslar med pärlor

Elins favoriter under våren har varit att lära sig klättra mer och mer självständigt och våghalsigt på ”stora” lekplatsen och förstås att cykla på sin nya trehjuling som hon har fått i förtidig tvåårspresent av mormor och morfar. Och så att plaska med vatten, både att stå och diska i köket och att plaska i pölar utomhus. Hon vill gärna göra allt som vi vuxna gör, så hon hjälper duktigt till med det mesta, även om det såklart kan ta lite längre tid.

Elin har fått en cykel av mormor och morfar
Elin cyklar
Elin leker med vatten

Hon gillar fortfarande att läsa böcker, och nu tycker hon det är roligt att titta på bokstäver och siffror också. Hon kan tre bokstäver så här långt: E som i Elin, M som i Mamma och P som i Pappa. Hon pekar ut dessa även när man är ute och hon ser bokstäverna på skyltar eller liknande. Ganska ofta går det också bra med T som i Taggie (snuttefilten) och J som i Julia (snuttefilt nummer två). Hon kan räkna till fem, fast ibland hoppar hon över tre och behöver lite hjälp.

Elin leker med duplo
Elin tycker om att rita

Man märker också att hon har bra minne och associationsförmåga, för om hon ser något i en bok som även finns i en annan bok letar hon direkt upp den boken och bläddrar fram till rätt sida! En bok med fåglar är riktigt populär, och framför allt skator och kråkor kan hon peka ut när man är ute och går, de finns ju överallt! Hon kan nu också ganska många färger, det verkar som att favoritfärgen är gul.

Hon tycker även om att pyssla med pärlor, till exempel att göra armband och halsband (sedan går hon omkring som värsta bling-bling-tjejen med alla smycken på sig på en gång) eller att plocka runt pärlorna i olika fack i en låda. Hon är väldigt ordningsam och vill att allt ska ligga precis på det sätt som hon är van vid.

Elin går omkring med allt sitt bling-bling
Farbror Markus läser bok med Elin

Elin verkar även fortsättningsvis trivas på förskolan Junibacken. Pappa Tobbe fick gå på det första föräldramötet och för ett litet tag sedan var vi även på utvecklingssamtal med läraren Laila. Det gick bra, de verkar nöjda med Elin och vi är också nöjda med dem. Efter sommaren blir det dock en förändring när Elin ska börja i den nya naturgruppen, så det blir spännande att se om det kommer något slags reaktion när hon får gå i en större barngrupp och byter lärare.

Något de har lagt märke till på förskolan är att Elin kan sitta och vara väldigt fokuserad på en uppgift, till exempel att klippa och klistra eller att pyssla med pärlor, trots att barnen omkring leker och springer omkring. Hon äter även hyfsat bra på förskolan, i alla fall för att vara Elin.

Elin gillar bollar
Elin och dockan

Hon är ju inte så stor i maten och gillar inte allt och framför allt inte när det är hopblandat eller nerkladdat med sås. Några favoriter här hemma är majs, melon, de flesta grönsaker och vaniljyoghurt till mellanmål. Det går oftast bra med lax och ibland går det väldigt bra med kyckling, men annars är det mest korv och kassler som slinker ner med pastan.

Inte ens ris verkar hon gilla så mycket längre, förut kunde hon sitta och säga ”mmmm” när hon åt rent ris. Potatis går fortfarande inte överhuvudtaget hemma. På förskolan verkar hon i alla fall smaka lite mer på olika maträtter. Denna sommar verkar hon inte så förtjust i jordgubbar, något som hon älskade förra sommaren.

Elin älskar majs
Elin äter tomat

Vi har även fortsättningsvis fått gå på kontroller på BVC var tredje månad för att hålla koll på Elins tillväxt. Det brukar inte vara några roliga besök, för av någon anledning blir Elin alltid jätteledsen och blyg under dessa besök och vägrar visa upp några färdigheter.

Vi måste dock säga att 2-årskontrollen gick riktigt bra, hon var bara lite ledsen i början och lekte till och med lite med leksakerna efter ett tag, så kanske börjar det vända. Nu får hon dessutom vägas på den ”stora” vågen och mätas med mätstickan på väggen istället för att ligga på skötbordet, så nu är hon en stor flicka! Hon följer sin egen lilla kurva, fortfarande 3 nivåer under ”normal”.

Elin kör sin potträning på pallen i köket

Efter nästan ett halvårs paus i tandsprickningen dök det upp två tänder ett par veckor före 2-årsdagen. Vi märkte det genom att Elin spydde ett par gånger och fick feber… Så nu har hon totalt 18 tänder!

Elin är numera väldigt morgonpigg, även på helgerna. Hon vaknar oftast runt kl 6, ibland ännu tidigare. Oftast vill hon då ha välling, så det fungerar inte att lägga henne i vår säng och somna om heller. Vi har försökt med barn-TV ibland, men hon har inte ro att sitta många minuter och titta på det. Det som går bäst brukar vara fotboll eller trav, även friidrott har funkat någon gång. Oftast får någon alltså gå upp och leka istället, och helst vill hon gå ut redan tidigt på morgonen och leka på ”stora” lekplatsen. Däremot brukar hon vara väldigt trött på helgerna vid lunchtid och kan sova tre timmars middagsslummer mitt på dagen.

Elin har satt strumpan på handen innan hon somnade
Elin hoppar på studsmattan på stora lekplatsen

Vi har förstås även firat midsommar, och det verkar vara en högtid i Elins smak. Hon fick dansa runt midsommarstången och göra en papperskrans att ha på huvudet på förskolan redan någon dag i förväg och kom hem och sjöng ”Små grodorna” och hoppade runt runt. På midsommarafton började hon dansa redan på morgonen. Vi tog bussen till Mölnlycke och åt sillunch hos familjen Brännström, som numera består av Katarina, Magnus, Victor och Emma, och deras grannar.

Elin sov redan före lunch, och höll sig därmed pigg under lunchen och efterföljande dans kring stången. Det var mycket folk som firade trots att det kom en del små regnskurar. Elin sprang och hoppade runt som en kalv på grönbete och åt upp hela sin isglass som alla barn bjöds på, men sedan somnade hon på bussen hem och sov ända till kl 7.15 på midsommardagen! Hon pratade om att ”dansa” i flera dagar efteråt.

Elin har på sig sin midsommarkrans
Dans runt midsommarstången i Mölnlycke
Elin äter glass på midsommarafton
Elin är redo för sol och sommar
Grillning med Brännströms på vår uteplats

Nu är det full sommar och Elin har redan hunnit med en skön semestervecka i Sävsjö hos mormor och morfar tillsammans med mamma Johanna, moster Marika, morbror Jörgen och kusin Molly. Det var även där som själva 2-årsdagen firades detta år med stort släktkalas. Även farmor och farfar, faster Helena och kusinerna Annie och Robin kom och firade, så det blev många paket, tårta med två ljus och förstås mängder av vattenmelon – Elins favorit! Det blev en mysig och rolig vecka med fullt ös och växlande sol och spöregn.

En smakar på en jordgubbe på tvåårsdagen
Elin får favoriten vattenmelon på sin födelsedag
Elin ska blåsa ut ljusen på tårtan
Födelsedagstårta med mormor, farfar, Molly, Marika och farmor
Födelsedagstårta med faster Helena, kusinerna Robin och Annie samt Jörgen
Molly och Elin i sina hattar
Elin, Molly och Johanna på lekplatsen i Sävsjö

Därefter blev det direkt en semestervecka i Nybro med pappa Tobbe hos farmor och farfar. I Nybro fick farmor, farfar, faster Helena och Macke ta hand om Elin när Tobbe hade träningsvecka. Nästan varje dag åkte Elin Tuff-Tuff-tåget genom Nybro. Det blev också mycket pysslande med pärlor inomhus då det regnade minst en gång varje dag. Men Elin hann med att cykla en hel del och även åka på kusin Robins traktor. Hon fick även titta på hästar som fanns i närheten och åt massor med hallon som växte i trädgården.

Elin leker i lekhuset på lekplatsen i Nybro
Elin åker Tuff-Tuff-tåget i Nybro
Elin plockar blommor
Elin tittar på de stora hästarna i Hanemåla
Faster Helena och Elin gör halsband av alla pärlor

Uppföljning av tekniska fakta om Elin:

Födelsevikt och -längd: 2705g, 48 cm, huvudomfång 32 cm

 • 9 dagar: 2922 g, huvudomfång 33,5 cm
 • 2 veckor och 2 dagar: 3075g
 • 3 veckor: 3230g, 51,4cm, huvudomfång 34 cm
 • 5 veckor: 3628g, 53 cm, huvudomfång 35,6 cm.
 • 7 veckor: 3866g, 54,5 cm, huvudomfång 36,3 cm.
 • 10 veckor: 4216g, 57 cm, huvudomfång 37,1 cm.
 • 3 månader: 4314g, 58 cm, huvudomgång 37,8 cm.
 • 3,5 månader: 4476g, 59 cm, huvudomfång 38,5 cm.
 • 4 månader: 4738g, 60,5 cm, huvudomfång 39,1 cm.
 • 5 månader: 4976g, 63 cm, huvudomfång 40 cm.
 • 6 månader: 5294g, 63,5 cm, huvudomfång 41 cm.
 • 7 månader: 5666g, 65 cm, huvudomfång 41,4 cm.
 • 8 månader: 5888g, 67 cm, huvudomfång 42,3 cm.
 • 10 månader: 6390g, 69 cm, huvudomfång 43 cm.
 • 1 år: 6840g.
 • 13 månader: 7235g, 74 cm, huvudomfång 44 cm.
 • 15,5 månader: 7830g, 77 cm, huvudomfång 44,4 cm.
 • 17 månader: 7620g.
 • 17,5 månader: 7960g.
 • 18 månader: 8230g, 80 cm, huvudomfång 45,5 cm.
 • 21 månader: 8870g, 81,5 cm
 • 2 år: 9400g, 83 cm
Familjen Gelotte önskar Glad Sommar!