Budapest – 2016

Läs här vår reseberättelse från Budapest:

Onsdagen den 21:a september till söndagen den 25:e september åkte vi till Budapest för att fira Tobbes 40-årsdag! Farmor, farfar och faster Helena kom till Göteborg och var barnvakt, så det blev en väldigt lugn och avkopplande resa.

Det finns direktflyg till Budapest från Göteborg, så flygresan tog bara två timmar. Vi kom fram på onsdagskvällen och hittade till vår icke-lyxiga lägenhet som dock låg mitt i smeten. Ingen lyxinredning precis, och det enda fönstret vette mot en innergård där man inte såg himlen eller dagsljus, så vi visste inte om det var sol eller moln, dag eller natt. Det var i alla fall nära till en liten butik där vi kunde köpa färskt frukostbröd varje morgon, och som sagt, det var nära till alla sevärdheter i stan.

Den fashionabla inredningen i vår lägenhet

Budapest bjöd faktiskt på sol och blå himmel nästan hela tiden, så det var riktigt skönt. Vi passade verkligen på att ta det lugnt och koppla av, strosa runt och njuta av att slippa laga mat och diska.

På Tobbes födelsedag åkte vi runt med turistbussar för att börja orientera oss och få lite guidning. Vi lyxade till det med fika på ett café vid Donau och vi strosade omkring inne på ”Great market” där de bland annat sålde många sorters paprikapulver.

Tobbe får födelsedagsfrukost i Budapest
Tobbe på Hopp-on-Hopp-off-bussen
Hjältarnas torg i Budapest
Den stora synagogan
Tobbe äter créme brulee vid ett torg vid Donau
Johanna och Tobbe framför Frihetsbron
Johanna inne i The Great Market
Tobbe framför Sankt Stefansbasilikan, runt hörnet där vi bodde

På eftermiddagen åkte vi till Schezenyibadet för att testa på varma termalbad. Det var ett tjusigt ställe med en stor utomhusbassäng som var 38 grader varm. Vi började med varsin massage, och låg sedan och njöt i det varma vattnet i kvällsmörkret. På kvällen testade vi specialiteterna gulaschsoppa och chicken paprikash (kycklinggryta).

Tobbe badar utomhus i 38-gradigt vatten i Schechenyibadet
Tobbe ska bada i varma termalbad inne i Schechenyibadet
Johanna vid utomhuspoolen i Schechenyibadet
Hjältarnas torg i Budapest
Johanna ska äta gulaschsoppa

På fredagen tog vi en båttur på Donau under alla broar och med fin utsikt över bland annat slottet på den kulliga Buda-sidan och parlamentet på den platta Pest-sidan. Vi hoppade av på Margareta-ön som ligger mitt i Donau. Den består egentligen av en jättestor park/skog med en 5km lång löparslinga runt hela ön längs med vattnet, fast denna dag promenerade vi istället för att springa.

Johanna framför Elisabethbron
Tobbe framför slottet på båttur på Donau
Slottet vid Donau
Johanna kollar på Parlamentet från en båt på Donau
Parlamentet i Budapest
Margaretebron med den gröna Margareteön i bakgrunden
Tobbe på Margareteön
Johanna kollar utsikten från Margaretebron
En båt som ser ut som en buss!! (Eriks favoritkort)

På eftermiddagen åkte vi upp på Gellert-klippan på Buda-sidan. Där finns ett gammalt citadell och en stor frihetsstaty som syns över hela stan. Mycket tjusig utsikt över Budapest och Donau och alla broar! På kvällen åkte vi en busstur bland alla upplysta sevärdheter.

Johanna kollar utsikten över Donau från Gellertklippan
Tobbe uppe på Gellertklippan
Tobbe och Johanna uppe på Gellertklippan
Tobbe framför Frihetsstatyn
Johanna med utsikt över Budapest
Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen på kvällen
Parlamentet i Budapest i kvällsbelysning

På lördagen promenerade vi över Kedjebron till slottet uppe på kullen, och fick återigen tjusig utsikt över allt. Vi kollade även in Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen, och Tobbe testade på lite bågskytte.

Tobbe med utsikt över Kedjebron och området där vi bodde
Johanna och Tobbe med utsikt över Parlamentet från slottskullen
Johanna med utsikt över Parlamentet från slottskullen
Tobbe och Johanna tar selfie från slottskullen
Tobbe testar att skjuta pilbåge vid slottet
Mattiaskyrkan i Budapest
Tobbe och Johanna framför Parlamentet i Budapest

På eftermiddagen var det dags för bad igen, denna gång på Gellert-badet. På vägen dit hamnade vi mitt i ett bröllop utanför den häftiga grottkyrkan och Tobbe höll på att fånga brudbuketten när bruden skulle kasta den till sina tärnor.

Grottkyrkan i Budapest
Gellerts hotell och badhus
Johanna framför grottkyrkan

På Gellert-badet var man tvungen att ha tjusig badmössa i den största bassängen. Tyvärr var inte vågmaskingen igång i utomhusbassängen eftersom det var lågsäsong. Det fanns i alla fall ett bad med 40-gradigt vatten! Där knottrade huden när man gick i för att det var så varmt.

Johanna i obligatorisk badmössa i Gellertbadet
Tobbe tycker det är kallt att hoppa i på Gellertbadet
Kallt i utomhusbassängen på Gellertbadet när det inte är säsong

På söndagen var det så dags att packa ihop efter en sista lugn långfrukost och flyga hem igen. På kvällen blev det firande av både Tobbe och Erik med en häftig Blixtentårta.

Tobbe och Johanna på slottsbacken