Familjen Gelottes hemsida. www.gelotte.nuAugusti 2007

Bröllopsplaneringen började direkt och ganska snart kom vi fram till datumet: 29:e mars 2008, på min 30-årsdag. Planen från början hade varit att åka på en solresa över min födelsedag till t.ex. Thailand. Därför kändes det som en smidig grej att göra den resan till en kombinerad födelsedags- och bröllopsresa. Alternativen vi pratade om var juni före semestrarna eller i augusti efter semestrarna. I efterhand var det nog tur att vi valde mars för det hade varit outhärdligt att vänta så länge!

Tanken var alltså att åka bort över min födelsedag, men när vi började titta på olika helger i mars visade det sig att det var påsk helgen före min 30-årsdag och det var då vi faktiskt började fundera på att gifta oss PÅ den stora dagen och slå ihop det. Tobbe tyckte att detta var en mycket lockande tanke, för då fick han ju bara ett datum att hålla reda på i framtiden. Jag tyckte att det faktiskt var en rolig grej, så vi bestämde oss för den 29:e mars! Det var inte förrän senare som jag insåg att jag inte bara delade med mig av min 30-årsdag, utan av alla födelsedagar resten av livet! Men men, det känns bara roligt.

Sedan började diskussionerna om var vi skulle gifta oss. Vi var överens om att det skulle bli kyrkbröllop, och jag hade absolut kunnat tänka mig Göteborg, men det tyckte inte Tobbe. Så efter en del diskussioner valde vi Sävsjö och då kände jag direkt att jag antingen ville ha vigseln i min konfirmationskyrka Norra Ljunga eller i söta Gamla Vallsjö kyrka nere vid Vallsjön. Det visade sig dock att den bara var öppen på somrarna, så det fick alltså bli lilla Norra Ljunga kyrka.

Ett ganska trångt val, visade det sig… När det gällde festlokal valde vi framför allt mellan Eksjöhovgårds värdshus som drivs av en gammal klasskompis till mig, och Sandsjöbaden där pappa äter lunch varje dag. Även Ljunga Park fanns med som alternativ, men det kändes onödigt dyrt och flashigt. Efter en del funderande och ringande bestämde vi oss för Eksjöhovgårds värdshus och hoppades på att vandrarhemmet skulle hålla öppet året runt så att några av gästerna skulle få krypavstånd till sina sovplatser.

Det smidigaste hade förstås varit att vigas i den intilliggande Vallsjö kyrka, men med tanke på att Tobbe kallar den för spökkyrkan var det inget alternativ. Den rymmer dessutom 300 personer, så det hade nog kunnat kännas lite ödsligt.

Eftersom vi hade varit ihop i 7,5 år när detta hände hade vi en rätt bra bild av hur vi ville ha vårt bröllop. Vi har varit på ganska många bröllop genom åren och har kunnat fundera på bra och dåliga saker. Självklart går det inte att planera allt in i minsta detalj, och till sist är det ju ändå gästerna som måste ta lite eget ansvar för att de har trevligt, men man kan ju ändå göra sitt bästa för att förutsättningarna ska bli så bra som möjligt.

Som jag berättade ovan frågade jag min bästa vän Martina om hon ville vara min brudtärna. Tydligen hörde hon inte det, eller också var hon för uppstirrad för att lyssna ordentligt, så hon frågade lite senare om hon skulle ha någon ”uppgift” på bröllopet… Jag var ju hennes tärna bara ett år tidigare, så det var en onödig fråga… Tobbe kände dock inte att han ville ha någon best man, vilket nästan var tur eftersom Martina sedan gick och blev gravid och slutligen inte gick med oss uppför altargången i kyrkan.

Vi frågade även Magnus om han ville sjunga i kyrkan ganska omgående. Han var inte helt oförberedd på detta, ärligt talat. Ända sedan han sjöng i kyrkan på sin egen vigsel har vi haft förhoppningen att han skulle vilja göra det även på vårt bröllop. Han sa ja, så sedan började diskussionerna om vilka låtar han skulle sjunga. Tobbe älskar ju Bruce Springsteen, så det ena valet var lätt: ”If I should fall behind”. En låt som visserligen är lite melankolisk, men där texten stämmer in oerhört bra på vårt förhållande eftersom vi har fått kämpa en hel del med distansförhållande och liknande. Sedan blev jag helt tagen när Sonja Aldén sjöng ”För att du finns” i melodifestivalen det året, så det var den andra sången. Den är kanske inte alldeles lätt för en kille att sjunga, så vi gav honom ett par andra alternativ också, men med lite omarbetningar blev det till slut den som han framförde på det mest fantastiska sätt!

Vi hade också sedan tidigare en fundering när det gäller fotograf. Det är ju extremt dyrt att anlita en professionell fotograf, och i dagens samhälle när så gott som alla äger en digitalkamera kändes det extra onödigt. När vi dessutom känner inte mindre än två personer som har jättebra kameror och som har fotat på andra bröllop kändes det extra bra att fråga Björn och Magnus om de ville vara våra fotografer.

Man behöver ju även sociala och välorganiserade toastmastrar som har hand om festen och då tyckte vi att det skulle passa med Sanna och Ange. De är ju dessutom barndomsvänner så vi tänkte att de borde ha ganska lätt för att samarbeta och tillsammans göra en kanonbra insats. De tackade till vår glädje ja, och så blev ju resultatet fantastiskt också!

Brudbuketten var en av de saker som jag kände mig ganska osäker på. Eftersom jag inte är speciellt intresserad av dekorationer och pyssel och mode kändes det som att detta kunde bli en onödigt dyr post i vår budget. När vi kom att tänka på att Tobbes syster Helena gått blomsterkurser och gillar sådant föddes idén att fråga om hon kunde tänka sig att binda min bukett. Det dröjde dock ända till jul innan vi träffade henne och kunde prata lite mer om det.

Jörgen och Marika kändes också självklara som pysslare till bröllopshäftena, eftersom framför allt Jörgen är väldigt duktig på grafik och layout. De var såklart väldigt engagerade och fick så småningom också fixa placeringskort och lite andra trycksaker.