Familjen Gelottes hemsida. www.gelotte.nuFilm

Jag, liksom min fru är en sucker för hollywoodsliskiga filmer som inte är för djupa. Kärleksfilmer ska sluta lyckligt, actionfilmer ska inte vara allt för överdrivna och dramafilmer ska ha både skratt och gråt i sig. Helst ska det gärna vara någon form av hjälte-story dessutom. Kärlek och hjälte i samma hollowoodfilm med den amerikanska flaggan vajande i bakgrunden så är jag såld.

”Top Gun”

Tja, amerikans slisk när den är som bäst. Vad kan man mer begära av en film. Kärlek, sorg, glädje och action. Dessutom ett slut där USA besegrat världen och en amerikansk flagga vajar i vinden. Att sen Tom Cruise är hjälten som en cool stritspilot gör bara allt desto bättre.

”Pelikanfallet” (Pelican Brief)

Spänning från början till slut där en ung juridikstuderande (Julia Roberts) snubblar över en konspiration där flera medlemmar i högsta domstolen (i USA givetvis) har blivit mördade. Man är ju alltid lite skeptisk till filmer när man redan läst boken, men filmen var lika bra som boken. Dessutom är ju Denzel Washington med som är en av mina favoritskådisar.

”Braveheart”

Håller med min fru. Fantastisk film, brukar inte tycka om när hjältarna dör i slutet men denna var riktigt bra. När sen förrädaren till slut tar sitt förnuft till fånga så kommer klumpen med gråt i halsen som ett brev på posten. Denna film utspelar sig i Skottland på 1200-talet. När William Wallace (Mel Gibson) fru blir överfallen och mördad av engelska trupper, byts snart hans besatthet av hämnd ut mot en kallsinnig kamp för hans lands frihet. Filmen vann 5 Oscar samt blev nominerade i ytterligare 5 kategorier.

”Nyckeln till Frihet” (The Shawshank Redemption)

En Stephen King-film som utspelar sig i ett fängelse på 1940-talet där en ung framgångsrik bankman (Tim Robbins) döms oskyldigt till livstids fängelse för mord på sin fru och hennes älskare. En film som är oväntat bra med Tim Robbins och Morgan Freeman.

”Love Actually”

Ja, jag har aldrig sagt annat än att jag gillar gulliga kärlekshistiorier. Detta är en Brittisk kärlekshistoria som utspelar sig i London. Man får följa en rad olika människor och ser sambanden mellan deras olika livssituationer. Temat är kärlek, med dess för- och nackdelar. Många kända skådespelare gästar.

”Plutonen” (Platoon)

Chris Taylor (Charlie Sheen) kommer från en välbärgad familj men väljer att åka till Vietnam istället för att gå på college. Han vill göra en insats, som hans far och farfar gjort i tidigare krig. Men väl i Vietnam inser han sitt misstag, och resten av tiden kämpar han för sin överlevnad i Vietnams djungler. En fantastiskt bra film som verkligen berörde. Filmen belönades med fyra Oscarsstatyetter, i kategorierna bästa film, bästa regi, bästa klippning och bästa ljud. Massor av bra skådisar...

”The Rock”

Den gamla fängelseön Alcatraz (även kallad The Rock) ockuperas av elitsoldater och med turister som gisslan riktar de raketer med kemiskt stridsmedel (VX-gas) mot San Francisco. Härlig action, bra skådisar som Sean Connery, Nicolas Cage och Ed Harris. Dessutom underbar filmmusik av Hans Zimmer.

Källor: http://sv.wikipedia.org