Familjen Gelottes hemsida. www.gelotte.nuParis - Juni 2011

Läs här vår reseberättelse från paris:

Paris läge i Frankrike.

Vi åkte lördagen den 4:e juni mot Paris, och resan gick okej, men det var ganska långt och segt trots att själva flygningen bara tog två timmar. Det var faktiskt Elins sämsta flygning, hon var nog trött och blev rätt gnällig innan Tobbe fick henne att somna på ett eget tomt säte. Start och landning gick i alla fall bra, så hon verkar ju inte känna av något i öronen, inte ens nu när hon var förkyld.

Eftersom Tobbes föräldrar kom till Paris redan på tisdagen och de övriga hade kommit på fredagen kom Bosse och mötte oss vid flygbussen och guidade oss till hotellet. Vi fick bo på systerhotellet så vi fick inte äta frukost tillsammans med de andra. Vi bodde högst upp på 6:e våningen. Hissen gick bara till 5:e, men den var så liten så vi fick ändå inte plats...

Det var pensionärerna Eva och Bo vi firade på resan

Rummet var i alla fall stort med en dubbelsäng och två enkelsängar, så det gick bra med Elin på nätterna, hon fick sova på golvet. Hon kunde inte somna på kvällarna utan var vaken till 22-tiden, men det positiva med det var att hon sov jättegott på nätterna så vi passade på att sluta helt med amningen under resan!

Elin fick sova på golvet
Tobbe och Elin i sängen

Första kvällen hade vi mysig picknick i gräset utanför Louvren med utsikt över Eiffeltornet. Det var varmt och skönt sommarväder och kusinerna lekte bra tillsammans.

Familjen Gelotte framför Louvrens pyramid
Picknick i Paris när hela släkten var samlad
Elin och Annie gosar

På söndagen hade vi en heldag på Disneyland. Tobbe passade på att åka ett par åkattraktioner med sina syskon, men köandet tog väldigt lång tid. Annie och Robin träffade på prinsessor och Nalle Puh och åkte karuseller. Det var väldigt likt Disney World i Florida där vi nyss var, så vi kände verkligen igen oss! Innan vi skulle åka hem fick Helena faktiskt spontant vara barnvakt åt Elin i en halvtimme medan vi gick på Cinematique på Disney Studios. Det gick jättebra, Elin satt i vagnen hela tiden och var glad och sprallig tydligen!

Ange, Helena och Markus framför Disney-slottet
Tobbe i Hollywood?
Annie träffar Askungen
Elin testar Nasseöron
Elin som Musse Pigg

Överhuvudtaget har det gått riktigt bra att ha Elin i vår nyinköpta paraplysulky. Hon är ju inte van att åka vagn så stor del av dagen, att sitta fast och inte få röra sig fritt och leka sittande och rumphasande. Men hon var jättetålmodig och satt i vagnen gata upp och gata ner i Paris, timme ut och timme in.

På måndagen turistade vi i Paris och började med Eiffeltornet. Johanna vågade inte åka upp i tornet med sin höjdrädsla, så hon och Elin gick istället och tog en stor croissant på ett fint franskt café. De andra åkte upp till olika våningar i tornet och såg den häftiga utsikten. På kvällen promenerade vi upp till kyrkan Sacre-Coeur, vi gick genom det pittoreska området Montmartre uppför många uppförsbackar! Även där uppe hade man vacker utsikt över staden, och Ange och Carola var barnvakter medan vi tog en tur i kyrkan. På kvällen åt alla crepes tillsammans och de var enormt stora!

Tobbe uppe i Eiffeltornet
Eva och Markus i Eiffeltornet
Johanna och Tobbe framfor Eiffeltornet
Livlig gata i Montmartre
Ange lyckades hålla Elin utan gråt
Macke lyckades också hålla Elin utan gråt
Macke var Robins taxi i Paris

På tisdagen åkte Eva, Bosse, Helena och Markus hem på morgonen, så vi och familjen Mertner fortsatte turistandet själva. Vi åkte till Louvren eftersom det regnade på morgonen, men när vi kom fram dit upptäckte vi att det var stängt just på tisdagar! Så Mona-Lisa finns kvar att se till nästa gång vi åker dit... Då hade det som tur var slutat regna, så vi kunde istället strosa den vackra vägen genom Tuileriesparkerna, förbi Place de la Concorde och uppför Champs-Elysées till Triumfbågen. Till och med Johanna vågade gå trapporna upp i Triumfbågen och se på utsikten!

Elin och Tobbe framför Triumfbagen
Johanna uppe i triumfbagen med Eiffeltornet i bakgrunden

Vi undvek en regnskur genom att ta tunnelbanan bort till Notre-Dame på eftermiddagen. Den var pampig att se, och sedan strosade vi hemåt vid Seine och återigen förbi Louvren. Eftersom man har läst och sett filmen "Da Vinci-koden" som utspelas där var det häftigt att se, och framför allt pyramiden utanför spelar en huvudroll i boken/filmen. Plus att själva museebyggnaden har varit ett stort slott, det är en otroligt magnifik byggnad!!

Johanna framför Notre Dame

Vad vi tycker om Paris? Det kanske är lite orättvist eftersom vi var där med en bebis och inga storstäder är väl speciellt barnvänliga... Det gick fantastiskt bra att ha Elin i sulkyn, vi behövde inte alls plocka upp henne i babybjörnen! Men det var jobbigt med alla trappor på tunnelbanan och på vagnarna var det oehört trångt och folk flyttade sig absolut inte så man skulle komma in... Vi hade hört innan att restaurangerna varken har barnstolar eller skötbord, så det var vi förberedda på. Jag tycker ändå att det mesta har gått bra, kanske lite synd att inte barnen kunde få leka lite mer på till exempel en filt i någon park pga vädret. Jag tycker även att det klaffade rätt bra med att värma Elins mat på caféer/restauranger och så fick hon välling på eftermiddagarna och kvällarna, det kändes smartare att ge gröten till frukost istället för på eftermiddagen.

Johanna tyckte dock att det luktade cigarettrök och avgaser överallt. Vi kanske inte direkt klassificerar Paris som en vacker stad, själva husen är ganska lika Barcelona och Rom faktiskt, lite slitet och smutsigt. Men det är ju stort och man ser stora magnifika palatsliknande hus och kyrkor överallt och det är ju alltid kul att se något annat.

Ett par små incidenter hann vi också med såklart. På hotellet sa de en morgon till oss att vi skulle tvingas byta till ett mindre rum, men på 2:a våningen istället för på 6:e våningen, så vi fick snabbt packa ner allt i resväskan på morgonen. Men på kvällen när vi kom hem hade de ångrat sig, så vi fick behålla rummet och packa upp allt igen!

En annan morgon bevittnade Tobbe en stöld i frukostmatsalen! Två män låtsades vara hotellgäster och stal en datorväska... Vi var lite nervösa att vi skulle bli kontaktade av polisen för att Tobbe skulle få agera vittne, men än har vi inte hört något!

Resan hem gick bra. Flyget blev en timme försenat, men sedan sov Elin så gott som hela flygningen hem. Det har gått bra att komma in i rutinerna igen nu när vi är hemma. Elin somnar återigen vid 19-tiden på kvällarna och hon har faktiskt sovit bra på nätterna.

Familjen Gelotte framför Eiffeltornet