Familjen Gelottes hemsida. www.gelotte.nuFlorida - Januari 2010

Läs här vår reseberättelse från Florida:

MIAMI

Vår resväg är markerat med rött.

På nyårsafton flydde vi kalla Sverige med 10 minusgrader och snö i Göteborg och flög den långa vägen till Florida i USA för drygt två veckors bilsemester. Flygresan var okej, men tyvärr blev vi nästan tre timmar försenade från Paris pga alla säkerhetskontroller eftersom en terrorist försökte bomba ett plan för någon vecka sedan.

Vår hyrbil fanns väl egentligen inte på Alamo när vi kom fram, men vi fick i alla fall en annan (Chevrolet Cobalt) som var bra. Vi hittade hotellet efter att ha kört vilse bara en gång och kom fram ca klockan 20 på nyårsafton.

Det svenska tolvslaget firade vi två timmar tidigare när vi väntade på våra väskor på flygplatsen. Det fanns visserligen inget rum till oss heller på hotellet, även om de hade vår bokning.

Först försökte de få oss att betala ca 700kr extra för en uppgradering, men det vägrade vi så vi fick the penthouse en natt utan extra kostnad. Inte världens fräschaste, men helt okej. Och läget var verkligen perfekt, på Collins Avenue vid 15th Street, mitt i smeten vid South Beach bara ett par hundra meter från stranden! Vi vilade i någon timme innan vi gick ut och åt tacos och sedan strosade på Ocean Drive och vid stranden. Det var supermycket folk som väntade på tolvslaget och som festade i ca 25 graders värme! Väldigt overkligt! Fyrverkeriet var såklart det värsta vi sett också! Då var klockan sex på morgonen för oss så sedan strosade vi hem i den varma natten och sov gott.

Tobbe framför klassiska Colony Hotel på nyårsafton.

På nyårsdagen var det runt 30 grader så då låg vi på stranden och tog det lugnt! Tänk att ligga i bikini på nyårsdagen! I Miami hann vi även strosa på strandpromenaden, gå lite i affärer på Lincoln Road och vi gick även på bio en kväll och såg Invictus. Det pratades redan om att svalare väder var på gång, men vi hade aldrig kunnat gissa hur det skulle bli....

Tobbe solar lite på Miami Beach.

KEY WEST

Efter Miami åkte vi den långa vägen ner till Key West, USA’s sydligaste punkt. Det skulle vara en vacker väg ut över många broar, men dels var det rätt molnigt, dels var det mycket trädvegetation som skymde havsutsikten. Det var helt okej, men inte superfantastiskt.

Tobbe framför ett av de fina matställerna på väg till Key West.

Key West är en jättegullig stad med en massa små pastellfärgade trähus, men på grund av molnen blev inte solnedgången så vacker som förväntat... Vi köpte i alla fall varsin bit Key Lime Pie och det var jättegott.

Tobbe framför Southernmost Point i Key West.

EVERGLADES

Därefter styrde vi kosan mot nationalparken Everglades för att titta på alligatorer. Då var det soligt och runt 15 grader, så det kändes ungefär som svensk vår eller sommar. Det var redan nu historiskt kallt... Vi åkte in i Everglades och direkt såg vi alligatorer! Det var häftigt och roligt, vi gick en guidad tur och fick se en massa fåglar också.

Inte direkt dax för att bada.

Andra dagen åkte vi till Shark Valley i Everglades, där vi åkte en ”tram” i ett par timmar med guide och såg prärien och en massa djur.

Tobbe vågar sig nära alligatorerna.

VÄSTKUSTEN

Efter detta åkte vi upp längs västkusten som kallas The Sun Coast. Vi stannade bland annat i Naples och såg solnedgången på den jättefina stranden! Tyvärr blåste det oerhört kallt, men det var vackert i alla fall.

Piren i Naples vid solnedgången.

Vi bodde en natt i Fort Myers och sedan en natt i St Petersburg. Visst var det jättesoligt på The Sun Coast, men kallt. De kallade den ”The Arctic Blast”, köldknäppen som lamslog hela USA och som gjorde att apelsinerna och jordgubbarna frös i Florida.

Enligt TV skulle det snart bli 'Dangerously Cold' (Temperaturerna är i Fahrenheit).

Det var bara 10-15 grader de här dagarna, så det var tröja och jacka som gällde hela tiden. Stränderna var jättefina och vi såg solnedgången i Clearwater.

Stranden vid De Soto Park har varit utsedd till USA:s näst bästa.

ORLANDO

Vi hoppade faktiskt över Tampa och körde istället direkt till Orlando och fick en riktigt vårlik dag med 17 grader och sol! På kvällen kollade vi in Disney’s Downtown. Den första heldagen i Orlando spenderade vi på Sea World.

Johanna har kommit in på SeaWorld.

Det häftigaste var showen med den stora späckhuggaren Shamu och hans vänner, den var spektakulär! Vi såg även en show med delfiner och akrobatik och gick omkring och såg pingviner, sjölejon, sälar, hajar mm. Då hade kylan kommit tillbaka med ca 10 grader och dessutom duggregn på eftermiddagen. Tobbe började inse att hans marathonlopp skulle kräva lite mer kläder än linne och shorts, så han inhandlade både långärmad tröja och löpartights.

Späckhuggarna lyfter upp tränarna i luften.

Lördagen den 9 januari var det värst väder med 0-gradigt och regn på förmiddagen. Vi bestämde oss för att åka till Kennedy Space Center som ju förmodligen skulle vara mestadels inomhus. Det var verkligen inga köer där, vilket var jätteskönt. Allt måste ta så himla lång tid på alla upplevelseparker när det är högsäsong och mycket folk! KSC var en av de saker vi sett fram emot mest och det var verkligen spännande och informativt.

Johanna fick träffa en astronaut.

Vi såg en 3D-film, lyssnade på en astronaut, åkte bussturer ut till de platser och anläggningar där de förbereder rymdfärjorna, där de bygger delar till den internationella rymdstationen och där man kunde se Saturn V-raketen som användes till Apollo-färder. Den var stor! Vi såg också en del andra raketer och rymdkapslar som de klämt in i sig i, de var jättesmå och trånga! Och så såg vi uppskjutningsramperna på avstånd, och faktiskt var rymdfärjan Endeavour utplacerad eftersom den ska skjutas upp i februari!

Tobbe står under Saturn V-raketen.

På söndagen den 10:e januari slogs det köldrekord och det var just denna tidiga morgon som Tobbe skulle springa Disney World Marathon. Han slog trots allt sin pappas tid med några minuter och var väl ändå nöjd efter omständigheterna.

Stolt Tobbe efter loppet.

Efter det gick vi på en av Disney World’s temaparker Epcot hela dagen. Det är en blandning av framtidsvisioner och åkturer, samt World Showcase där olika länder har byggt upp olika byggnader och visar upp sig. Bäst var nog Mexiko där man gick in i en pyramid och befann sig i en varm fiestakväll utomhus! Venedig var fint att återse och Norge visade också upp sig. Det bästa var nog Spaceship Earth där man åkte bland historiens utveckling och bland stjärnorna upp i en stor rund glob. Tobbe åkte även Testtrack där han fick testköra bilar.

Infarten till Walt Disney World - Where Dreams Come True.

På måndagen gick vi på Disney’s Magic Kingdom från morgon till kväll. Som tur var prickade vi in den varmaste dagen på länge, eftersom nästan allt var utomhus och det var svårt att gå in och värma sig längre stunder. Magic Kingdom var fint och gulligt, favoriterna var Askungens slott, landet Frontier som såg ut som på prärien i USA på 1800-talet och Nalle Puh-turen i Fantasyland. Tobbe åkte några berg-och-dal-banor och vi såg några shower. Dessutom såg vi två parader, paraden på kvällen när det var mörkt var väldigt fin. Det var såklart väldigt många barn där, men återigen var vi glada att slippa alla långa köer som det förstås är i högsäsong.

Tobbe framför Walt, Musse och Cinderella Castle.

ÖSTKUSTEN

Efter detta lämnade vi kylan i Orlando och körde söderut till värmen på östkusten. Först stannade vi i Palm Beach på en fin strand och låg där i någon timme och njöt i solen. Det var nästan 20 grader i solen! När vi sedan fortsatte söderut längs vattnet såg vi väldigt fashionabla kvarter med hus som såg ut som slott bakom höga murar, de hade vatten på båda sidor med fantastiskt läge! Vi bodde fyra nätter i Pompano Beach en bit från Fort Lauderdale utan speciella planer eller rutter. Det var runt 20-25 grader, men halvmolnigt. Vi levde en del strandliv både i Pompano och i Fort Lauderdale, överallt var stränderna jättefina.

Johanna på Fort Lauderdale Beach.

Vi åkte även till den kända outleten Sawgrass Mills och inhandlade några par skor var och gick på bio och såg filmen ”The blind side” som vi verkligen gillade. Vi strosade även i Fort Lauderdale. Det var mysigt med alla kanaler och en massa vräkiga hus och lyxbåtar.

Outleten Sawgrass Mills.

Sista dagen hann vi med lite strandliv på Sunny Isle Beach i norra Miami och njöt ett par timmar i solen innan det var dags att flyga hem till vintern och snön i Göteborg igen.

Tobbe solar på Pompano Beach.

Självklart var det en jättebra semester, även om vi hade hoppats att det skulle vara lite varmare. Vi var väldigt nöjda med alla hotell och motell som vi bodde på, alla var jättefräscha (det var hotellet i Miami som hade sämst standard, men läget uppvägde allt där) och hade väldigt bra läge beroende på vad vi skulle göra i de olika städerna. Vi hann ju se väldigt mycket, men vi hann även ta det lugnt och vila upp oss inför det nya året!Se fler bilder i bildgalleriet här!