Familjen Gelottes hemsida. www.gelotte.nuSkola

Jag har en magisterexamen i datalingvistik, vilket innebär en blandning av datavetenskap och språkvetenskap.

På gymnasiet 1994-1997 gick jag Samhällsprogrammet, Humanistisk gren. Eftersom jag älskar språk i alla dess former kändes detta som ett logiskt val. Jag läste både engelska, tyska, spanska, italienska, latin och klassisk grekiska, och de två sistnämnda var mina absoluta favoriter! (Se även avsnittet Resor om våra resor till Aten och Rom.) Dessutom älskade jag förstås svensklektionerna, speciellt grammatikdelen men även litteraturdelen…

Efter gymnasiet kändes det självklart att jag skulle läsa vidare på universitetet, men frågan var vad. Mitt drömyrke var bibliotekarie, så jag valde mellan några olika städer där de har bibliotekarieutbildning och valet föll till slut på Umeå! Långt upp i norr, ca 100 mil hemifrån. Innan jag kunde hoppa på bibliotekarieutbildningen behövde jag två års fria kurser, så jag började med Allmän språkvetenskap i Umeå. Det blev som så att jag bara stannade en termin i Umeå, innan jag valde att flytta ner till Göteborg istället. Där fortsatte jag att läsa passande kurser, nämligen Svenska språket och Litteraturvetenskap. När det så var dags att söka in på ett program ångrade jag mig, jag insåg att bibliotekarieyrket kanske skulle vara lite begränsande (framför allt ekonomiskt) så jag började kolla runt om det kunde finnas något annat som skulle passa mig, eftersom jag har rätt många intressen och är väldigt flexibel. Det var då ögonen föll på Datalingvistikprogrammet som lät perfekt, så jag bestämde mig för det. Tyvärr behövdes då Matematik C, en kurs som jag inte hade fått läsa på gymnasiet pga av mitt programval där. Alltså tog jag en termin för att läsa in Matematik C på KomVux, medan jag läste Klassisk Grekiska på universitetet. Sedan läste jag Filosofi medan jag väntade på nästa terminstart av Datalingvistikprogrammet hösten 2000.

2000-2004 läste jag alltså Datalingvistikprogrammet vid Göteborgs Universitet. Vi kombinerade programmering i framför allt Java och Prolog med lingvistikstudier. Tyvärr tycker jag att man inte riktigt fick pejl på hur de här båda grenarna skulle sättas ihop, så jag är inte helt nöjd med utbildningen. Den var rolig, men det var svårt att efteråt veta vad man kan jobba med.