Familjen Gelottes hemsida. www.gelotte.nuFilm

Jag älskar hollywoodsliskiga filmer som har allt: Kärlek, action, drama, humor, vacker natur, vacker musik, känslor. För mig är filmmusiken väldigt viktig, och då menar jag framför allt instrumental musik som är specialskriven till filmen. Mina favoritkompositörer är James Horner och Hans Zimmer. De här filmerna har en tendens att vara långa epos på ca 3 timmar var…

”Höstlegender”

En film som jag såg för första gången för många många år sedan, och som jag älskade från första stund. Det är dessutom James Horner som har skrivit musiken, så soundtracket står även i min cd-hylla. Så vacker och så dramatisk, så romantisk och så sorglig. Dessutom gör ju inte Brad Pitt, Anthony Hopkins och Julia Ormond det hela sämre…

”Titanic”

James Horners filmmusik är ju helt underbar! Jag såg den här filmen fem gånger på bio… Varje gång jag frågade någon vän om de hade sett den och de svarade ”nej” var jag ju tvungen att följa med dem på bio så att de fick se den! Leonardo DiCaprio är ju så söt och kärlekshistorien är ju så dramatisk. Dessutom riktigt mycket action när båten sjunker.

”Braveheart”

Ännu mer vacker musik á la James Horner. Lite väl råa krigsscener kanske, men den är både rolig, romantisk och fantastisk. Att Mel Gibson dör på slutet är helt rätt i mina ögon, annars hade det blivit väl amerikanskt.

”Troja”

Återigen Brad Pitt, sorry… Och faktiskt återigen James Horner, ganska många år efter de ovanstående filmerna. Eftersom jag är helt fanatisk när det gäller antikens Grekland och Rom är den här filmen given i min dvd-hylla.

“Gladiator”

Det var nog med den här filmmusiken som jag för första gången upptäckte Hans Zimmer. Det var på ett Friskis&Svettis-pass som vi hade avslappning till det vackra temat från ”Gladiator”, och det var en jättehärlig upplevelse. Återigen en film som har alla beståndsdelar som jag går igång på. Och så Colosseum och Rom förstås! 2007 var vi i Tunisien och såg den amfiteater där filmen spelades in (om vi förstod det rätt), den heter El Jem.

”Pearl Harbor”

Även här är det Hans Zimmers fantastiska musik som ackompanjerar. Det är faktiskt inte Ben Affleck utan Josh Hartnett som är min favorit av grabbarna! Krig, amerikanskt, en massa kärlek och sorg, vem lever vem dör…

“Sagan om Ringen”-filmerna

Inte en utan tre långa filmer! Antingen älskar man dem, eller så gillar man dem inte alls. Jag hör till den första sorten. Jag älskar ju böckerna, och jag tycker att filmerna är helt underbara också. Bara man inte snöar in sig alltför mycket på att de ska följa allt i böckerna förstås. Här har vi favoriten Legolas (Orlando Bloom), som kan skjuta båge som ingen annan och svinga sig upp på en häst eller olifant hur enkelt som helst! Lite för få kärleksscener kanske, men desto mer dramatik!

”Chocolat”

En outsider i sammanhanget, fast ändå en solklar Johanna-favorit med tanke på titeln… En mysig och ganska harmlös Lasse Hallström-film som man mår bra av. Och det är inget fel på Johnny Depp, om man nu ska prata om fina pojkar.

”Blood diamond”

En ny favorit från 2007 års bioskörd. Jag har i skrivande stund bara sett den en gång, så den har en del att leva upp till för att hamna på listan med ovanstående filmer som jag har sett tiotals gånger (fler i vissa fall), men första gången tog den mig i alla fall med storm! Jag var lite orolig att den skulle vara för djup och svår för min smak, men den var faktiskt väldigt lättillgänglig trots det allvarliga temat. Leonardo DiCaprio har vuxit upp och klarar av att vara både rolig och skurkaktig. Filmen berörde oss alla djupt och jag kollade upp det här med bloddiamanter innan jag köpte vigselring!