Familjen Gelottes hemsida. www.gelotte.nuBöcker

Jag är en bokmal, och det är jag stolt över. Jag har en gång till och med överskridit bibliotekets övre gräns för hur många böcker man får låna (25st), jag visste inte ens att de hade en gräns… Det är svårt att på rak arm säga vilken som är min favoritbok, eftersom det finns så många inom olika genrer, men här kommer ett försök:

”Gå dit hjärtat leder dig” av Susanna Tamaro

En tjejbok helt klart, med kärlek och drama och en del tårar. Eftersom det är en italiensk författare som har skrivit boken tycker jag att språket känns lite annorlunda och liksom rakt på sak.

”Sagan om Ringen”-trilogin av J.R.R. Tolkien

Jag har läst dem ett antal gånger både på svenska och engelska, och jag bara älskar dem! De har ju allt: saga, kärlek, äventyr, action, drama, sorg, glädje, lyckligt slut. Det engelska språket är vackert och lite gammaldags, vilket självklart är svårt att få till i den svenska översättningen. Jag tycker även jättemycket om filmerna, jag har sett dem flera gånger och lär se dem igen… Där är min favorit Legolas (Orlando Bloom)…

Böckerna om Nalle Puh av A.A Milne

Språket är enkelt, historierna är roliga och sensmoralen är så härlig. Nalle Puh är ju björnen med liten hjärna men stort hjärta, och Nasse är min idol med sitt ”kä-kä-kä-kära nån”. Ett mycket litet och darrigt djur som jag ofta kan känna likheter med.

”Iliaden” och ”Odysséen” av Homeros

Eftersom jag är helt fanatisk på Antiken är dessa epos förstås ett måste i min bokhylla. Jag kan väl erkänna att jag inte har läst dem från pärm till pärm (än), men jag har läst delar på både latin- och grekiskalektionerna och jag har förstås koll på den grundläggande storyn. Det är ju lite svårt att läsa en hel bok på hexameter, men någon gång när jag har tid (när blir pensionär?) ska jag verkligen göra det!

”Latin” av Tore Janson

En bok om latin, både vad gäller kultur, historia och själva språket. Lättläst och intressant! Jag önskar att jag kunde hitta en likadan som handlar om klassisk grekiska.