Familjen Gelottes hemsida. www.gelotte.nuGelotte

Vi vill härmed berätta att vi har valt Johannas farmors flicknamn Gelotte (uttalas ”Jelått”) till vårt gemensamma efternamn.

Gelotte är ett vallonnamn, och för er som inte har full koll på vallonerna kommer här en liten presentation. Det är en franskspråkig folkgrupp bosatt i södra Belgien och norra Frankrike (Valois). Under 1500- och 1600-talet-talen invandrade många valloner till Sverige, bland dem bergsmannen Louis De Geer. De vallonska bruksområdena led av arbetslöshet och de svenska bruken lockade med goda löner. Tidigt skedde invandring till bruk i Östergötland. Louis de Geer arrenderade bruken i norra Uppland, t.ex. Österby, Gimo och Lövsta, och dit skedde en omfattande invandring av valloner i början på 1620-talet.

Johannas farmor kommer från Söderfors i Uppland där det finns ett järnbruk, därav kopplingen. Det är ett av de få i Uppland med ännu fungerande järnindustri. Bruket anlades 1676 av för tillverkning av ankare, vilket var av stor betydelse inte minst för den svenska krigsflottan. Under en lång period, 1748 - 1907, innehades bruket av släkten Grill. Herrgården uppfördes omkring 1690 och byggdes om i rokokostil i mitten av 1700-talet. Söderfors har väl bevarad bebyggelse av arbetarbostäder och en välkänd parkanläggning med ett tempel i dorisk stil (för oss som kan vår grekiska arkitektur!). En modern stålindustri med inriktning mot specialstål drivs av franskägda Erasteel Kloster AB.

Så nu vet alla vad vi heter och vilka anor vi bär på! Maila oss gärna på våra nya adresser för att hålla kontakten!

Torbjörn och Johanna Gelotte